Cursul BNR urca aproape de 4,23 lei pentru un euro

Criza din Grecia si-a pus puternic amprenta asupra evolutiei monedelor emergente fata de principalele valute de referinta. Cursul euro-leu a urcat vineri pana aproape de 4,23 lei pentru un euro.


De la inceputul lunii mai, euro a reluat tendinta de apreciere in fata leului, castigand aproape 15 bani. Cotatia oficiala a ajuns la 4,2291 lei pentru un euro in sedinta de vineri.

O evolutie similara a afisat si francul elvetian, care a marcat un nou maxim istoric (3,5099 lei pentru un franc), in conditiile in care la sfarsitul lunii aprilie acesta valora 3,1470 lei.

“Acum cateva luni, reluarea cresterii economice alaturi de consolidarea fiscala indicau faptul ca leul se va intari. In conditiile in care insa temerile asupra crizei datoriei publice a Greciei s-au concretizat, pietele au inceput sa se ingrijoreze asupra prezentei bancilor grecesti pe piata din Romania, ceea ce a avut un impact negativ asupra leului”, au explicat analistii ING Bank.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

24 Iulie 2018 | Valute

Leul, la un nou minim istoric fata de euro!

Cursul leu/euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul tensiunilor din scena politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, un curs de 4,6695 lei/euro, in crestere de la 4,6660 lei/euro cu o zi in urma. Precedentul maxim istoric a fost inregistrat in data de 23 ianuarie 2018, dupa o serie de recorduri doborate de euro in fata leului.

21 Iunie 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus