top banner

Cum vor evolua cursul, dobanzile si veniturile in anul care urmeaza?

26 Ianuarie 2018 | Autor: Conso

Cursul de schimb va depasi 4,74 lei/euro in urmatoarele 12 luni, iar Robor la 3 luni va urca la aproximativ 3,2%, estimeaza analistii CFA Romania. Totodata, acestia sustin in numar tot mai mare ca veniturile personale vor scadea in anul care urmeaza.
Datele reies din sondajul lunar derulat de organizatie, pe baza caruia se calculeaza indicatorul de incredere macroeconomica. Estimarile cuprinse in sondajul din decembrie sunt mai pesimiste decat cele din luna anterioara si nu numai.
In consecinta, in ultima luna din 2017, indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania a scazut la 41 de puncte, cea mai mica valoare din aprilie 2013, fiind cu 3,1 puncte mai redusa decat valoarea consemnata cu o luna in urma.
 
Aceasta evolutie a fost cauzata mai putin de conditiile curente si mai mult de componenta de anticipatii a indicatorului.
Astfel, indicatorul conditiilor curente s-a redus marginal, cu 0,7 puncte, pana la valoarea de 59 de puncte (cea mai redusa valoare din aprilie 2015), in timp ce indicatorul anticipatiilor a scazut cu 4,2 puncte pana la valoarea de 32 de puncte (cea mai redusa valoare din octombrie 2012).
Evolutia indicatorului de anticipatii este datorata intr-o mare masura raspunsurilor la intrebarea privind anticipatiile de evolutie a venitului personal (41% dintre respondenti anticipeaza reducerea venitului personal la nivelul ecconomiei comparativ cu 20% in exercitiul anterior).
Care sunt asteptarile analistilor?
In cazul cursului de schimb euro/leu, peste 92% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6998 lei/euro (in crestere cu 1,07 bani fata de valoarea estimata cu o luna in urma). Pentru orizontul de 12 luni, valorea medie a cursului anticipat este de 4,7428 lei/euro (valoare in crestere cu 0,99 bani fata de cea inregistrata in luna anterioara).
De asemenea, peste 97% dintre participanti anticipeaza o majorare a ratei inflatiei in urmatoarele 12 luni. Astfel, rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2019/ianuarie 2018) a inregistrat o valoare medie de 3,75% (valoare mai mare cu 0,37 puncte procentuale fata de cea inregistrata in exercitiul anterior).
Pe de alta parte, rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,21% (comparativ cu o valoare de 3,25% inregistrata in exercitiul anterior), iar randamentul la obligatiunile suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 4,48% (valoare relativ similara cu cea inregistrata in exercitiul anterior).
Ca urmare, pentru scadentele pe termen scurt, sunt in continuare anticipate dobanzi real negative.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta