top banner

Creditul in dolari expune clientii la cel mai mare risc valutar

18 August 2010 | Autor: Marius Serban

Creditul in dolari este imprumutul care expune clientii la cel mai mare risc  valutar. Analizand evolutia cursului de schimb pe ultimii 5 ani reiese ca ratele de schimb USD/RON au cunoscut fluctuatii mult mai mari decat restul valutelor in care se pot obtine credite. Cea mai sigura valuta pentru un imprumut s-a dovedit a fi pana acum euro.
Francul elvetian a dobandit in ultima vreme eticheta ca este cea mai riscanta moneda in care se poate lua un credit, acest lucru fiind semnalat chiar si de catre bancheri. Opiniile s-au accentuat odata cu deprecierea tot mai accelerata a leului fata de moneda elvetiana, care a atins recent un nou maxim fata de leu.
Pe 1 iulie 2010, cursul anuntat de BNR era de peste 3,30 lei pentru un franc, in crestere cu mai mult de 75% comparativ cu minimul inregistrat in vara anului 2007, cand creditele in franci erau la moda.
Teste de risc
Conso.ro a cautat sa afle cat de intemeiata este perceptia actuala si care este cu adevarat cea mai riscanta moneda in care se poate lua credit in Romania. Indicatorul folosit in acest scop este volatilitatea, care masoara cat de mult fluctueaza in timp nivelul cursului de schimb, atat in sens crescator cat si descrescator.
Practic, cea mai putin riscanta valuta este aceea fata de care cursul leului inregistreaza cele mai mici modificari in timp. Acest lucru inseamna ca ratele la credit sunt mai stabile. Prin urmare, clientii isi pot planifica mai usor cheltuielile pentru a nu ajunge in situatia de a nu dispune de bani suficienti pentru achitarea ratelor.
Pentru a gasi moneda cu cel mai mic risc valutar, Conso.ro a analizat evolutia cursului din 2005 si pana in prezent, pentru principalele valute in care s-au acordat credite: euro, dolar si franc elvetian. Perioada de peste 5 ani este suficient de lunga pentru a capta evolutiile pe termen lung ale diverselor valute si a releva riscul inerent asociat fiecareia in parte.
Topul valutelor
Rezultatele obtinute arata ca moneda cu cel mai inalt risc valutar din ultimii 5 ani a fost dolarul american. Volatilitatea anuala a cursului dolar-leu a fost de aproape 15% in intervalul analizat. Acest lucru inseamna ca daca, de exemplu, intr-un an moneda americana se aprecia fata de leu cu 5%, cursul USD/RON putea evolua intr-un interval cuprins intre -10% si +20%. Asa cum se observa, acest lucru poate face ca rata lunara la un credit sa inregistreze diferente foarte mari de la o luna la alta.
Nici francul elvetian nu are un risc de neglijat. Volatilitatea anuala depaseste cu putin pragul de 11%, ceea ce inseamna ca in decurs de 1 an, exista posibilitatea ca rata de schimb CHF/RON sa inregistreze diferente mai mari de 20%.
Dintre monedele analizate, euro are asociat cel mai mic risc valutar. Volatilitatea anuala a cursului euro-leu a fost de numai 8,2%, de aproape doua ori mai mica decat a ratei de schimb fata de dolarul american. Stabilitatea mai mare a cursului euro-leu se explica prin faptul ca aceasta este moneda de referinta, iar banca centrala intervine uneori pe piata valutara pentru a preveni fluctuatii prea mari intr-un interval scurt.
Indatorarea la maximum este riscanta
Chiar si in acest caz exista posibilitatea unor fluctuatii anuale importante, motiv pentru care bancherii recomanda clientilor sa nu se imprumute niciodata pana la limita maxima a capacitatii de rambursare.
Intotdeauna este bine sa existe o rezerva in venitul disponibil prin care sa se acopere cresterile neasteptate ale ratelor, provenite din evolutia cursului de schimb.
Pe de alta parte, monedele cu risc ridicat pot avea si o parte pozitiva. In cazul in care leul se apreciaza, cursul va inregistra scaderi mult mai mari pentru valutele cu volatilitate ridicata. Astfel, ratele la creditele in franci si dolari au sanse sa scada mai rapid decat cele la credite in euro, ca urmare a unor evolutii valutare favorabile. Prin urmare, relatia dintre risc si castig, functioneaza si in cazul creditelor, insa este recomandat ca persoanele care aleg variantele mai riscante sa fie constiente de pericolele la care se expun.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta