top banner

BCE: Nu se pune problema divizarii zonei euro

19 Iulie 2011 | Autor: Conso

Chiar si in conditiile in care criza a adancit diferentele economice intre statele din zona euro, oficialii Bancii Centrale Europene nu iau in calcul o eventuala iesire a vreunei tari din acest spatiu.
Criza din Grecia, Portugalia si, mai nou, zvonurile privind Italia au adus in prim plan posibilitatea ca aceste tari sa revina la vechile monede pentru a putea sa isi implementeze propria politica monetara, ajustata nevoilor particulare ale situatiilor economice cu care se confrunta.
Pe de alta parte, alte voci au presupus ca aceeasi atitudine ar putea veni si din partea Germaniei, cea mai dezvoltata economie din zona euro.
”Nu este o presupunere pe care o am in vedere, in orice privinta. Apropo, aceasta (n.r. iesirea unui stat din zona euro) nu este in Tratatul de la Maastricht”, a declarat Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), in cadrul unui interviu acordat pentru trei publicatii, din Slovenia, Slovacia si Estonia.
De curand, BCE a majorat dobanda de politica monetara de la 1,25% la 1,50%, miscare criticata de economisti de talie mondiala. Laureatul premiului Nobel, Paul Krugman, a concluzionat ca BCE ar dori prin aceasta crestere sa plaseze catre periferia zonei euro povara ajustarii economice, pentru a evita intensificarea presiunilor inflationiste in Germania.
”Dobanda de politica monetara trebuie stabilita in concordanta cu principiul de asigurare a stabilitatii preturilor in cadrul zonei euro, vazuta ca un intreg, conform definitiei: o inflatie anuala mai mica de 2%, dar apropiata de 2%”, a precizat Trichet.
In ultimii 12 ani, rata medie anuala a inflatiei in zona euro a fost de 1,97%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta