BCE: Nu se pune problema divizarii zonei euro

Chiar si in conditiile in care criza a adancit diferentele economice intre statele din zona euro, oficialii Bancii Centrale Europene nu iau in calcul o eventuala iesire a vreunei tari din acest spatiu
.

Criza din Grecia, Portugalia si, mai nou, zvonurile privind Italia au adus in prim plan posibilitatea ca aceste tari sa revina la vechile monede pentru a putea sa isi implementeze propria politica monetara, ajustata nevoilor particulare ale situatiilor economice cu care se confrunta.

Pe de alta parte, alte voci au presupus ca aceeasi atitudine ar putea veni si din partea Germaniei, cea mai dezvoltata economie din zona euro.

”Nu este o presupunere pe care o am in vedere, in orice privinta. Apropo, aceasta (n.r. iesirea unui stat din zona euro) nu este in Tratatul de la Maastricht”, a declarat Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), in cadrul unui interviu acordat pentru trei publicatii, din Slovenia, Slovacia si Estonia.

De curand, BCE a majorat dobanda de politica monetara de la 1,25% la 1,50%, miscare criticata de economisti de talie mondiala. Laureatul premiului Nobel, Paul Krugman, a concluzionat ca BCE ar dori prin aceasta crestere sa plaseze catre periferia zonei euro povara ajustarii economice, pentru a evita intensificarea presiunilor inflationiste in Germania.

”Dobanda de politica monetara trebuie stabilita in concordanta cu principiul de asigurare a stabilitatii preturilor in cadrul zonei euro, vazuta ca un intreg, conform definitiei: o inflatie anuala mai mica de 2%, dar apropiata de 2%”, a precizat Trichet.

In ultimii 12 ani, rata medie anuala a inflatiei in zona euro a fost de 1,97%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus