Banca Elvetiei ia noi masuri de stopare a aprecierii francului

Banca Centrala a Elvetiei (SNB) a anuntat noi masuri de crestere a lichiditatii pe piata monetara, cu scopul de a stopa intarirea monedei nationale, considerata supra-apreciata.


Noul pachet nu implica, cel putin pe moment, noi instrumente de interventie ci presupune intarirea masurilor luate deja. Nivelul depozitelor la termen ale bancilor la SNB va fi urcat de la minimum 120 miliarde franci la 200 miliarde franci.

In urma cu doua saptamani, valoarea minima era de 30 miliarde franci.

Masurile luate pana in prezent de banca centrala isi fac efectul. Cu toate acestea, francul ramane mult supra-evaluat”, se precizeaza in comunicatul SNB.

 Acesta este al treilea anunt facut de Banca Elvetiei in ultimele doua saptamani. Francul elvetian a cunoscut o puternica apreciere in ultima perioada, in conditiile in care a fost vazuta ca o moneda de refugiu pentru investitori iar cererea pentru franci a crescut exponential.

Aprecierea francului dauneaza insa economiei Elvetiei si ameninta stabilitatea preturilor, motiv pentru care banca centrala a decis sa ia masuri evidente de stopare a tendintei.

Masurile luate pana in prezent nu au avut efect imediat insa. Abia in ultimele zile cotatiile s-au intors catre niveluri de peste 1,1 franci pentru un euro, dupa ce in urma cu o saptamana se atinsese un maxim istoric de 1 franc pentru un euro.

 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus