Banca Elvetiei a decis sa vina cu noi masuri de stopare a aprecierii francului

La numai o saptamana dupa anuntarea unui pachet de masuri destinate stoparii aprecierii francului, fara a avea insa un succes notabil, Banca Elvetiei anunta ca va lua actiuni suplimentare.

Banca Centrala a Elvetiei (SNB) pare hotarata sa franeze aprecierea puternica a francului, deoarece aceasta tendinta ameninta dezvoltarea economica a tarii si stabilitatea preturilor.


“Cresterea substantiala a aversiunii la risc pe pietele financiare internationale a intensificat supraevaluarea francului in ultimele zile. In aceste conditii, Banca Centrala va lua masuri suplimentare impotriva intaririi francului”, se precizeaza intr-un comunicat oficial al SNB.

Masurile vizeaza cresterea depozitelor bancilor detinute la SNB de la un minim de 80 miliarde franci la cel putin 120 miliarde franci, in vederea cresterii lichiditatii. De asemenea, SNB va realiza si operatiuni swap.

In urma cu o saptamana, SNB anunta un pachet de masuri similare, ingrijorata de aprecierea puternica a francului elvetian.

Intr-o prima faza insa masurile s-au dovedit ineficiente iar francul a continuat sa se intareasca, atingand un maxim istorc aproape de cotatia de 1 franc pentru 1 euro.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

24 Iulie 2018 | Valute

Leul, la un nou minim istoric fata de euro!

Cursul leu/euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul tensiunilor din scena politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, un curs de 4,6695 lei/euro, in crestere de la 4,6660 lei/euro cu o zi in urma. Precedentul maxim istoric a fost inregistrat in data de 23 ianuarie 2018, dupa o serie de recorduri doborate de euro in fata leului.

21 Iunie 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus