Analistii financiari vad stabilitate pe curs in 2011

Perechea euro-leu va fi destul de stabila in 2011, cu usoare tendinte de apreciere a leului, potrivit unui sondaj realizat in randul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar Bancari (AAFBR).


Valoarea medie estimata pentru decembrie 2011 este de 4,23 lei pentru un euro, in conditiile unui minim previzionat de  4,05 lei/euro si a unui nivel maxim de 4,3 lei/euro.

Pe de alta parte, analistii se asteapta la reluarea cresterii economice pe parcursul acestui an, valoarea medie estimata fiind de 1,2%, dar si la persistenta unei inflatii ridicate, desi in scadere substantiala fata de finele lui 2010.

In acest sens, ei vad o rata a inflatiei de 4,3%, in conditiile in care in 2010, aceasta s-a situat la un nivel de 8%.

Referitor la modificarea ratei de politica monetara, cu o singura exceptie, toti participantii la sondaj se asteapta la reducerea acesteia in 2011. O parte considera posibila scaderea ratei de catre BNR chiar pana la 5,25%, de la 6,25% cat este in prezent.

Pe de alta parte, rata de referinta interbancara Robor la 3 luni va afisa o tendinta de stabilitate, in viziunea analistilor, cu o posibila majorare usoara, avand in vedere ca nivelul actual al acesteia este de 5,20%. Intervalul trasat de acestia se incadreaza intre 5% si 6,60%. Valoarea este importanta deoarece majoritatea dobanzilor la creditele in lei sunt raportate in functie de acest indicator.

Pe de alta parte, tinta de deficit bugetar convenita cu FMI si UE este privita cu scepticism de majoritatea respondentilor, care se asteapta la un deficit bugetar de circa 5% din PIB fata de tinta de 4,4%.

“Chiar si in aceste conditii sunt de remarcat asteptarile privind reducerea considerabila a deficitului bugetar pe parcursul anului 2011, comparativ cu anul 2010 (n.r. - 6,58% din PIB)”, se precizeaza in comunicatul Asociatiei.

In cazul pietei de capital, analistii se asteapta la o crestere de circa 12% in cazul BET, in raport cu valoarea actuala de circa 5.700 de puncte) si de circa 28% in cazul BET-FI (fata de valoarea actuala de circa 23.500 de puncte).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus