top banner

Analistii financiari vad stabilitate pe curs in 2011

13 Ianuarie 2011 | Autor: Conso

Perechea euro-leu va fi destul de stabila in 2011, cu usoare tendinte de apreciere a leului, potrivit unui sondaj realizat in randul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar Bancari (AAFBR).
Valoarea medie estimata pentru decembrie 2011 este de 4,23 lei pentru un euro, in conditiile unui minim previzionat de  4,05 lei/euro si a unui nivel maxim de 4,3 lei/euro.
Pe de alta parte, analistii se asteapta la reluarea cresterii economice pe parcursul acestui an, valoarea medie estimata fiind de 1,2%, dar si la persistenta unei inflatii ridicate, desi in scadere substantiala fata de finele lui 2010.
In acest sens, ei vad o rata a inflatiei de 4,3%, in conditiile in care in 2010, aceasta s-a situat la un nivel de 8%.
Referitor la modificarea ratei de politica monetara, cu o singura exceptie, toti participantii la sondaj se asteapta la reducerea acesteia in 2011. O parte considera posibila scaderea ratei de catre BNR chiar pana la 5,25%, de la 6,25% cat este in prezent.
Pe de alta parte, rata de referinta interbancara Robor la 3 luni va afisa o tendinta de stabilitate, in viziunea analistilor, cu o posibila majorare usoara, avand in vedere ca nivelul actual al acesteia este de 5,20%. Intervalul trasat de acestia se incadreaza intre 5% si 6,60%. Valoarea este importanta deoarece majoritatea dobanzilor la creditele in lei sunt raportate in functie de acest indicator.
Pe de alta parte, tinta de deficit bugetar convenita cu FMI si UE este privita cu scepticism de majoritatea respondentilor, care se asteapta la un deficit bugetar de circa 5% din PIB fata de tinta de 4,4%.
“Chiar si in aceste conditii sunt de remarcat asteptarile privind reducerea considerabila a deficitului bugetar pe parcursul anului 2011, comparativ cu anul 2010 (n.r. - 6,58% din PIB)”, se precizeaza in comunicatul Asociatiei.
In cazul pietei de capital, analistii se asteapta la o crestere de circa 12% in cazul BET, in raport cu valoarea actuala de circa 5.700 de puncte) si de circa 28% in cazul BET-FI (fata de valoarea actuala de circa 23.500 de puncte).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta