top banner

Analistii au decis: BNR nu a intervenit pe piata, stabilitatea leului e data de lipsa investitorilor

01 Februarie 2012 | Autor: Conso

Dupa ce o perioada indelungata lipsa unor miscari semnificative a leului in fata euro a fost pusa de analisti pe seama interventiei BNR, acum motivul este transferat pe lipsa investitorilor.
Leul a fost caracterizat de stabilitate in ultima luna, cu o usoara tendinta de depreciere, in timp ce zlotul polonez si forintul maghiar au castigat 7% iar coroana ceha s-a apreciat cu 2% in fata euro.
Cum datele privind scaderea rezervei valutare la BNR cu aproximativ 500 milioane euro in ianuarie nu sustin teoria interventiei bancii centrale in piata, analistii considera ca stabilitatea este data de lipsa interesului pentru moneda romaneasca.
“Fondurile speculative continua sa ocoleasca Romania. Acest lucru nu este nou dar pare interesant in conditiile in care ultima perioada a fost caracterizata de o vantoare de randamente”, precizeaza analistii ING Bank.
Acestia considera ca investitorii inca mai pastreaza in minte situatia creata la finalul lui 2008 - inceputul lui 2009, caracterizata de interventii masive pe piata si decuplarea leului de evoltia regionala.
“Cum fondurile speculative nu au ajuns inca in Romania este dificil de estimat cum va reactiona BNR. Este posibil ca banca centrala sa limiteze parte din castigurile leului in timp ce valutele regionale se intaresc, avand in vedere ca aceasta politica ar avea un impact pozitiv pentru comertul exterior, fara sa afecteze stabilitatea financiara”, au precizat analistii ING.
Sedinta de miercuri a adus un curs oficial in ursoara crestere, de 4,3447 lei pentru un euro, in timp ce pe piata interbancara cotatiile au trecut de pragul de 4,35 lei pentru un euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta