Analistii au decis: BNR nu a intervenit pe piata, stabilitatea leului e data de lipsa investitorilor

Dupa ce o perioada indelungata lipsa unor miscari semnificative a leului in fata euro a fost pusa de analisti pe seama interventiei BNR, acum motivul este transferat pe lipsa investitorilor.


Leul a fost caracterizat de stabilitate in ultima luna, cu o usoara tendinta de depreciere, in timp ce zlotul polonez si forintul maghiar au castigat 7% iar coroana ceha s-a apreciat cu 2% in fata euro.

Cum datele privind scaderea rezervei valutare la BNR cu aproximativ 500 milioane euro in ianuarie nu sustin teoria interventiei bancii centrale in piata, analistii considera ca stabilitatea este data de lipsa interesului pentru moneda romaneasca.

“Fondurile speculative continua sa ocoleasca Romania. Acest lucru nu este nou dar pare interesant in conditiile in care ultima perioada a fost caracterizata de o vantoare de randamente”, precizeaza analistii ING Bank.

Acestia considera ca investitorii inca mai pastreaza in minte situatia creata la finalul lui 2008 - inceputul lui 2009, caracterizata de interventii masive pe piata si decuplarea leului de evoltia regionala.

“Cum fondurile speculative nu au ajuns inca in Romania este dificil de estimat cum va reactiona BNR. Este posibil ca banca centrala sa limiteze parte din castigurile leului in timp ce valutele regionale se intaresc, avand in vedere ca aceasta politica ar avea un impact pozitiv pentru comertul exterior, fara sa afecteze stabilitatea financiara”, au precizat analistii ING.

Sedinta de miercuri a adus un curs oficial in ursoara crestere, de 4,3447 lei pentru un euro, in timp ce pe piata interbancara cotatiile au trecut de pragul de 4,35 lei pentru un euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Articol sponsorizat

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus