top banner

Ce riscuri au creditele in franci elvetieni ?

05 Septembrie 2007 | Autor: Marius Serban

Principalul avantaj pe care il ofera creditele in franci elvetieni este ca permit clientilor sa imprumute sume mai mari decat in orice alta moneda. Rata lunara depinde in principal de dobanda, iar prin faptul ca cele in franci sunt cele mai scazute de pe piata, permit obtinerea celor mai mici rate. Astfel, un client se poate incadra mai usor in limitele de indatorare impuse de banca.

Pe alta parte, riscurile asociate imprumuturilor in franci sunt mai insemnate decat la alte monede. Dobanzile la franci nu vor ramane la acest nivel, ele fiind de altfel pe o traiectorie ascendenta. In plus, avand in vedere perioada foarte lunga pe care se acorda imprumuturile imobiliare, dobanzile la franci vor fluctua in sus si in jos, in functie de politica monetara a bancii centrale a Elvetiei. Astfel de evolutii sunt normale pe orice piata si nu exista nici un motiv pentru care francul sa faca exceptie. Prin urmare, intre dobanzile la franci si cele la euro – nu exista diferente mari pe termen lung, daca tinem cont de stabilitatea preturilor care caracterizeaza ambele economii – cea elvetiana si zona euro.

Ceea ce face diferenta intre euro si franc este riscul valutar. Romania este in proces de convergenta cu UE, ceea ce inseamna ca leul si euro devin tot mai legate. Iar, in cele din urma, nu va mai exista nici un risc, deoarece din 2014, euro va lua locul leului, odata cu adoptarea monedei unice. Chiar daca termenul pare indepartat, nu trebuie uitata perioada lunga a creditelor pentru locuinte. In schimb, francul va fluctua permanent fata de leu, in functie de conjunctura internationala, ceea ce inseamna ca pot exista momente de apreciere sau depreciere, mai mult sau mai putin intense. De exemplu, in prezent, analistii financiari considera ca francul este depreciat semnificativ fata de euro, astfel ca este asteptata o apreciere a monedei elvetiene pe termen mediu. Intarirea francului fata de euro s-ar concretiza la noi printr-o apreciere fata de leu, ceea ce inseamna rate mai mari la credite.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare
Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Practica la nivel european arata ca exista destul de multe banci centrale care si-au asumat protectia consumatorilor de servicii bancare, in ciuda unui potential conflict de interese intre supravegherea bancara prudentiala si protectia consumatorilor.

03 Oct 2023 | Credite imobiliare
Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Achiziționarea propriei locuințe, fie că este vorba despre un apartament sau o casă, este un obiectiv important pentru mulți dintre noi. Dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința care corespunde dorințelor tale, până pe 15 octombrie poți apela la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă și redusă, ulterior variabilă.

27 Sep 2023 | Credite imobiliare
Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul