Întrebare
Am in vedere ca in perioada imediat urmatoare sa contractez un credit ipotecar(30 ani) la Banca Romaneasca , ma intereseaza la ce nivel(binenteles estimativ) ajunge dobanda variabila dupa primul an .(dobanda fixa primul an - 5,9% , apoi variabila).
In cazul Bancii Romanesti, dobanda la creditele ipotecare este legata de evolutia indicilor de referinta EURIBOR/LIBOR/BUBOR la 3 luni, in functie de valuta creditului. Pentru a avea o masura de comparatie se poate pleca de la dobanda variabila existenta pentru acest produs in momentul de fata, urmand a se anticipa o crestere in functie de evolutia indicilor amintiti anterior.
Astfel, daca dobanda variabila in acest moment este de 7.25%, si anticipand in urmatoarul an o crestere de maxim 0.50% pentru dobanda de referinta la EURO, pentru a mentine o marja constanta in mod normal banca va modifica in acelasi sens valoarea dobanzii variabile.
Nu trebuie neglijata insa decizia BNR de ajustare a rezervelor minime obligatorii la creditele in valuta, in sensul scaderii acestora, fapt care va diminua costul de finantare al bancilor, actionand in favoarea clientilor, prin mentinerea unor dobanzi scazute la creditele in valuta.
Scenariul este posibil, dar toate se leaga de evolutiile macroeconomice ale Romaniei - nu trebuie neglijata nici balanta comerciala, al carei deficit pe pozitia euro este in continua crestere, fapt care ar trebui sa descurajeze BNR la o diminuare semnificativa a rezervelor obligatorii pe valuta, incurajand astfel (si mai mult) creditele in valuta, si expunand populatia la riscuri valutare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News