top banner

Cum este reglementat dreptul de proprietate al unui teren concesionat?

25 Aprilie 2010 | Autor: Traian Stancu

Concesiunea unui teren in vederea construirii de locuinte poate intra sub incidenta mai multor acte normative:   
1. Legea nr. 50/1991privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii (CAP. 2 Concesionarea terenurilor pentru constructii).
2. Legea  nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala, reglementeaza regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani a unei suprafete de teren, din terenurile aflate in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinte proprietate personala.
 
In toate cazurile temeiul legal si conditiile (durata, obligatiile partilor, inclusiv obligatia concesionarului la sfarsitul perioadei de concesionare, incetarea contractului etc.) in care s-a concesionat/s-a dat in folosinta terenul, in functie de temeiul legal aplicabil, sunt mentionate in mod expres in contractul de concesiune/dare in folosinta incheiat. De aceea il sfatuiesc pe domnul care a adresat intrebarea sa verifice contractul repectiv pentru a putea raspunde exact intrebarilor.  
In functie de temeiul legislativ poate fi aplicabila una din situatiile urmatoare:
  • potrivit art. 1 alin (2) din Lg 15/2003, “Atribuirea terenului se face în folosinta gratuita pe durata existentei locuintei proprietate personala, in limita suprafetelor disponibile, prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau sectorului municipiului Bucuresti in care este situat terenul, iar potrivit art. 8 din aceeasi lege “Dupa finalizarea construirii locuintei, consiliul local poate hotari, la solicitarea proprietarului locuintei, vanzarea directa catre acesta a terenului respectiv. Pretul de vanzare se stabileste prin expertiza tehnica, intocmita de un expert evaluator autorizat si aprobata de consiliul local.”,
  • potrivit art. 22 alin 1 din Lg 50/1991 “Concesionarea terenurilor se face in conformitate cu prevederile legii, durata acesteia fiind stabilita de catre consiliile locale, consiliile judetene, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, in functie de prevederile documentatiilor de urbanism si de natura constructiei”, iar potriv. art. 17 din aceeasi lege “Limita minima a pretului concesiunii se stabileste, dupa caz, prin hotararea consiliului judetean, a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, astfel incat sa asigure recuperarea in 25 de ani a pretului de vanzare al terenului, in conditii de piata, la care se adauga costul lucrarilor de infrastructura aferente”.
 
Domnul va avea calitatea de proprietar asupra constructiei, proprietatea revenind titularului autorizatiei de construire, respectiv al procesului verbal de receptive la terminarea lucrarilor de construire.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cat de recomandate mai sunt dobanzile fixe in prezent?

Cat de recomandate mai sunt dobanzile fixe in prezent?

In momentul in care inflatia si IRCC erau in crestere accelerata, solutiile propuse de banci debitorilor vizau asigurarea unor rate fixe pentru reducerea riscurilor de neplata.

09 Feb 2023 | Credite imobiliare
BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

Desi BNR a majorat iar dobanda de politica monetara, amplitidinea acestor ajustari s-a redus considerabil, semn ca ne aflam la finalul ciclului de cresteri. Nu inseamna insa ca vor urma imediat scaderile.

12 Ian 2023 | Credite imobiliare
Noul an va incepe cu scumpiri ale creditelor dar o inflatie in scadere

Noul an va incepe cu scumpiri ale creditelor dar o inflatie in scadere

Valoarea IRCC pentru primul trimestru al noului an va fi de 5,71% iar pentru trimestrul al doilea s-ar putea plasa in jurul a 6%. Cu toate acestea, IRCC ramane semnificativ sub ROBOR.

28 Dec 2022 | Credite imobiliare
Sunt creditele cu dobanzi fixe pe o perioada limitata cea mai buna optiune in prezent?

Sunt creditele cu dobanzi fixe pe o perioada limitata cea mai buna optiune in prezent?

Alegerea unui imprumut in aceste vremuri de incertitudine nu este cea mai usoara sarcina, mai ales optiunea intre o dobanda variabila si una fixa pe o perioada limitata. Trecem in revista mai jos care sunt costurile acestui plus de siguranta pentru debitori.

25 Oct 2022 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul