top banner

Burse: Cum este calculat indicatorul PER pe BVB?

14 Aprilie 2010 | Autor: Nicu Grigoras

Cel mai utilizat indicator de evaluare de catre investitori, indicele PER, intalnit si sub denumirea P/E (Price/Earnings Ratio) se calculeaza ca raport intre pretul unei actiuni si profitul pe actiune inregistrat de emitentul actiunilor respective.
Profitul pe actiune (numit si Earnings per Share, sau EPS) se calculeaza ca raport intre profitul total pe o perioada de un an (din contul de profit si pierdere) si numarul total de actiuni in circulatie ale emitentului respectiv.
Strict legat de intrebarea dumneavoastra, intradevar pe site-ul BVB valoarea acestui indicator este foarte mare, peste 70. Daca la calcularea acestui indicator se folosesc pretul la zi si profiturile pe ultimele 4 trimestre disponibile (T4 2008 si T1, T2, T3 2009) intradevar P/E este 73,47. Indicatorul este foarte ridicat, deoarece in calcul se tine cont de rezultatul financiar obtinut de emitent in T4 2008, perioada in care SNP a obtinut o pierdere consistenta. Daca in calculul indicatorului utilizam profitul preliminat pe tot anul 2009 atunci P/E are valoarea de doar 14,5.
Valoarea P/E exprima durata (in ani) de recupererare a investitiei intr-o actiune (pretul platit pe actiune) din profitul raportat de emitent (in ipoteza in care tot profitul ar fi distribuit ca si dividende). Cu cat valoarea este mai mica, deci durata de recuperare a investitiei este mai redusa, cu atat actiunea este mai "ieftina". Indicele P/E este util pentru comparatii intre doi emitenti (de preferat cu caracteristici similare sau din acelasi domeniu de activitate), comparatii intre doi sau mai multi ani pentru acelasi emitent, comparatii intre un emitent si media P/E a unei piete, etc.
Ca idee generala foarte aproximativa un P/E sub 5 indica o actiune puternic subevaluata, valori intre 5-10 indica o actiune relativ subevaluata, valori intre 10 si 20 (in functie de domeniul de activitate) pot indica o actiune corect evaluata de piata, iar valori peste 15 sau 20 (iarasi, in functie de domeniu) o actiune supraevaluata.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

De ce ocolesc romanii piata de capital?

De ce ocolesc romanii piata de capital?

Mai multe puncte de vedere dinspre brokeri si administratorii fondurilor mutuale scot in evidenta subdezvoltarea pietei locale, fara a insista insa prea mult pe cauzele reale ale fenomenului.

25 Mai 2023 | Investitii
Cat de mult poti castiga dintr-un IPO?

Cat de mult poti castiga dintr-un IPO?

O analiza privind profitul obtinut de investitori in urma aprecierii cotatiilor si incasarii dividendelor pentru companiile listate prin oferta publica in ultimii 19 ani la BVB arata o medie anuala de peste 10%.

12 Mai 2023 | Investitii
IPO Agricover: Holdingul e profitabil, dar dividendele nu apar prea curand

IPO Agricover: Holdingul e profitabil, dar dividendele nu apar prea curand

Intre 4 si 16 mai se deruleaza la bursa oferta publica a Agricover, reprezentand atat o majorare de capital cat si o vanzare din detinerile actionarilor mai vechi.

04 Mai 2023 | Investitii
Cum pot ajunge romanii sa cumpere obligatiuni BT in euro

Cum pot ajunge romanii sa cumpere obligatiuni BT in euro

Banca Transilvania a inchis o emisiune de obligatiuni in pietele externe atragand saptamana trecuta 500 milioane euro, pentru 4 ani. Cum pot ajunge romanii sa detina aceste obligatiuni?

24 Apr 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul