CAS: Pot plati contributii daca nu lucrez si nici nu primesc somaj?


Intrebare:

As dori sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare.
Sotul meu nu mai lucreaza si ar vrea sa contribuie la CAS. As dori sa stiu care ar fi procentul si suma pe care trebuie sa o plateasca la salariul minim pe economie.
Va multumesc.

Creta Iulia Simona, Cluj Napoca

In cazul in care sotul dumneavoastra nu mai lucreaza dar primeste indemnizatie de somaj, contributia CAS este virata in continuare. In prezent, aceasta se ridica la 10,5%.

Conform legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale Art.5 – (1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii: 
punctul III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri.

Contributia de asigurari sociale pentru someri se suporta integral din bugetul asigurarilor pentru somaj la nivelul cotei stabilite pentru conditii normale de munca, cu exceptia platilor compensatorii si a veniturilor de completare acordate salariatilor din industria de aparare, in perioada de reducere temporara a activitatii.

In cazul in care insa sotul nu beneficiaza de somaj, plata contributiilor a fost suspendata pana in momentul in care va avea un nou loc de munca.

Cu toate acestea, se poate opta individual pentru un contract de asigurare sociala, printr-o cerere scrisa la Casa Teritoriala de Pensii, pentru continuarea contributiilor aferente.

Art. 5 – (2) Se pot asigura in sistemul public, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si alte persoane care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1) si care nu se afla in plata unor prestatii de asigurari sociale in sistemul public de pensii.

La Casa de Pensii se va stabili un venit lunar asigurat, inscris in declaratia sau in contractul de asigurare sociala, pentru care nu exista o limita minima sau maxima impusa. La aceasta se aplica o contributie lunara in valoare de 31,3%. Spre exemplu, in cazul unei sume asigurate egale cu salariul minim pe economie, contributia lunara este de 187,8 lei (600 lei * 31,3%).


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus