Fuziunea fondurilor de pensii: ce penalitati exista la transfer?


Intrebare:

Sunt participant la un fond de pensii obligatorii absorbit intre timp de un altul. In momentul in care s-a facut fuziunea nu am optat pentru transferul fara penalitati la un alt fond, insa acum as vrea sa ma mut. Intrebarea mea este, in conditiile date, de cand se ia in calcul cotizarea de minim 2 ani pentru transferul fara penalitati: din momentul fuziunii sau de cand am aderat eu initial la fondul absorbit?

Brandusa Cercel, Sibiu

Participantii fondului absorbit au o “perioada de gratie” de 3 luni in care transferul este gratuit in urma fuziunii fondurilor. Daca nu ati optat in cele 3 luni (conform normei 14/2008, sect.4, art.8) in care transferul era gratuit, va trebui sa platiti comisionul practicat de fondul absorbant.

Penalitatea de transfer se calculeaza daca transferul are loc la mai putin de 2 ani de la data semnarii actului de aderare/repartizarii aleatorii.

Extras din Norma 21/2009, emisa de CSSPP:

CAPITOLUL III
Penalitatea de transfer

Art. 13. - (1) Cuantumul penalitatii de transfer se determina ca procent aplicat valorii de numerar ce urmeaza a fi transferata in numele participantului, stabilita conform anexei nr. 3.

(2) Penalitatea de transfer se aplica conform prospectului schemei de pensii autorizat de Comisie si este de maximum 5%.

(3) Penalitatea de transfer este retinuta de catre administratorul fondului de la care se solicita transferul, din activul personal net al participantului care solicita transferul mai devreme de 2 ani de la data semnarii actului individual de aderare la un fond de pensii administrat privat sau de la data repartizarii aleatorii.


Distribuie articolul


Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii


ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus