Fuziunea fondurilor de pensii: ce penalitati exista la transfer?


Intrebare:

Sunt participant la un fond de pensii obligatorii absorbit intre timp de un altul. In momentul in care s-a facut fuziunea nu am optat pentru transferul fara penalitati la un alt fond, insa acum as vrea sa ma mut. Intrebarea mea este, in conditiile date, de cand se ia in calcul cotizarea de minim 2 ani pentru transferul fara penalitati: din momentul fuziunii sau de cand am aderat eu initial la fondul absorbit?

Brandusa Cercel, Sibiu

Participantii fondului absorbit au o “perioada de gratie” de 3 luni in care transferul este gratuit in urma fuziunii fondurilor. Daca nu ati optat in cele 3 luni (conform normei 14/2008, sect.4, art.8) in care transferul era gratuit, va trebui sa platiti comisionul practicat de fondul absorbant.

Penalitatea de transfer se calculeaza daca transferul are loc la mai putin de 2 ani de la data semnarii actului de aderare/repartizarii aleatorii.

Extras din Norma 21/2009, emisa de CSSPP:

CAPITOLUL III
Penalitatea de transfer

Art. 13. - (1) Cuantumul penalitatii de transfer se determina ca procent aplicat valorii de numerar ce urmeaza a fi transferata in numele participantului, stabilita conform anexei nr. 3.

(2) Penalitatea de transfer se aplica conform prospectului schemei de pensii autorizat de Comisie si este de maximum 5%.

(3) Penalitatea de transfer este retinuta de catre administratorul fondului de la care se solicita transferul, din activul personal net al participantului care solicita transferul mai devreme de 2 ani de la data semnarii actului individual de aderare la un fond de pensii administrat privat sau de la data repartizarii aleatorii.


Distribuie articolul




ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Inapoi sus