top banner

Cum pot deveni mediator bancar?

04 Ianuarie 2010 | Autor: Adrian Morar

Anul 2009 a reprezentat un an complicat pentru bancheri, o adevarata provocare pentru activitatea de creditare din banci. Recesiunea economica, deprecierea leului, cresterea aversiunii fata de risc a bancilor si scumpirea resurselor de finantare au generat din ce in ce mai multe situatii conflictuale intre institutiile de credit si clientii acestora. 
In aceasta conjunctura, profesia de mediator bancar a devenit esentiala pentru solutionarea diferendelor pe cale amiabila si evitarea consumarii de timp/ resurse financiare importante prin apelarea la instantele judecatoresti.
Medierea reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate în calitate de mediator, în conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate. Medierea se bazeaza pe încrederea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.
 
Pentru a deveni mediator bancar o persoana trebuie sa fie absolvent al unei institutii de invatamant superior si sa detina calitatea de mediator autorizat in conditiile legii nr 192/2006, prin absolvirea cursurilor pentru formarea mediatorilor acreditate si avizate de Consiliul de mediere. Ulterior, obtinerea certificatului de mediator bancar se face pe baza unor cursuri suplimentare de specialitate.
 
Institutul Bancar Roman (IBR) a introdus in oferta de programe pentru anul 2010 Cursul Mediator Bancar, care se adreseaza  mediatorilor autorizati în conditiile Legii nr.192/2006 înscrisi în Tabloul mediatorilor. Acesta se desfasoara pe parcursul a trei zile si presupune 15 ore de pregatire in sistem rezidential (la sediul IBR). Tematica cursului cuprinde:  
o    Sistemul bancar din Romania - cadrul institutional, cadrul juridic, pietele monetare si valutare;
o    Produsele si serviciile bancare – situatii conflictuale posibile;
o    Aspecte teoretice si practice privind activitatea de mediere bancara.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul