top banner

Intercapital: Cum pot cumpara metale pretioase?

26 Noiembrie 2009 | Autor: Nicu Grigoras

Semnele iesirii din recesiune a economiei mondiale au schimbat radical apetitul pentru risc al investitorilor in ultimele sase luni. Astfel majoritatea pietelor de capital sau cele pe care se tranzactioneaza marfuri sau metale au inceput sa se aprecieze incepand cu luna martie.

Tranzactionarea fizica a metalelor sau a diverselor marfuri se face in general prin intermediul burselor de marfuri. Accesul investitorilor individuali pe aceste piete poate fi de multe ori unul destul de dificil. In ultimii ani, datorita interesului crescut al investitorilor pe pietele dezvoltate, au aparut o serie de instrumente financiare care urmaresc evolutia pretului diverselor metale sau marfuri.

Cea mai cunoscuta modalitate de a beneficia de aprecierile sau deprecierile metalelor pretioase sunt produsele derivate cu activ suport pe acestea. Desi piata instrumentelor finaciare derivate ofera un acces mult mai facil investitorilor individuali decat pietele de marfuri, de foarte multe ori produsele derivate - datorita structurii mai complexe si riscurilor foarte ridicate - indeparteaza o parte din investitori.

In ultimii ani, pe pietele dezvoltate au fost create o serie de instrumente financiare (fonduri tranzactionate la bursa) care urmaresc evolutia metalelor pretioase sau a altor marfuri a caror tranzactionare fizica este foarte dificila.

Din pacate, in Romania, accesul investitorilor la tranzactionarea fizica a argintului sau a produselor financiare care urmaresc evolutia pretului acestui activ este aproape inexistent, piata de capital autohtona neoferind instrumente care sa urmareasca evolutia acestui metal.

Achizitia de actiuni la Bursa de Valori Bucuresti este la indemana oricarui investitor care doreste sa castige mai mult decat dintr-un depozit bancar, asumandu-si anumite riscuri. Exista o gama de emitenti listati care pot oferi investitorilor un potential de crestere diferentiat si riscuri diferite. Investitorii care vor sa isi maximizeze castigurile pot miza pe emitenti apartinand sectorului financiar, iar cei care vor sa isi asume riscuri minime pot investi in companii de utilitati sau farmaceutice.

Pentru investitorii cu aversiune la risc foarte ridicata exista varianta investitiei in fondurile cu capital initial garantat listate la bursa: OTP WiseRO sau OTP Green Energy (fond pentru care la acest moment se deruleaza oferta publica initiala si va fi listat la BVB la inceputul anului 2010).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Turbulențele aduc și oportunități, nu doar corecții

Turbulențele aduc și oportunități, nu doar corecții

Piața de capital a intrat într-o perioadă de corecții după primul tur al alegerilor prezidențiale, iar cei cu nervii tari vor găsi curând și oportunitățile de investiții.

07 Mai 2025 | Investitii
Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

În condițiile în care volatilitatea a revenit pe piețele de capital odată cu războiul tarifelor vamale, am trecut în revistă strategiile posibile ale investitorilor locali cu Mihai Purcărea, CEO BRD AM.

16 Apr 2025 | Investitii
Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Dinamica pieței fondurilor deschise, strategia investitorilor, creșterea popularității ETF-urilor, instrumentele care lipsesc pieței locale au fost printre temele abordate în discuția purtată de Conso cu Horia Gustă, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

10 Apr 2025 | Investitii
E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul