Cat trebuie sa platesc la asigurarile sociale de sanatate daca nu lucrez?


Intrebare:

Buna ziua!
Nu lucrez de mai mult de 5 ani si nu am platit Asigurarea Sociala de Sanatate.
Pot primi de la d-voastra un calcul exact al platii pe care trebuie sa il fac catre Casa da Sanatate in aceasta situatie? Si unde trebuie sa fac platile?

Frum Delia, Bucuresti

In cazul in care nu ati realizat venituri impozabile in ultimii 5 ani (respectiv in perioada ianuarie 2004 - octombrie 2009) si doriti sa va asigurati la Casa de Sanatate in luna noiembrie 2009, atunci datorati contributia de asigurari sociale de sanatate retroactiv pe ultimele 6 luni.

Astfel, la data incheierii contractului de asigurare, veti avea de plata suma de 213 RON (calculata prin aplicarea cotei de 5,5% la salariul minim pe economie si a penalitatilor de 0,1% pe zi de intarziere pe intreaga perioada de 6 luni). In continuare, va trebui sa platiti lunar suma de 33 RON.

Plata contributiilor de asigurari sociale de sanatate se poate efectua prin incheierea unui contract individual cu Casa de Asigurari de Sanatate competenta teritorial la adresa dumneavoastra de domiciliu.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus