Ce sa aleg: pensie facultativa sau asigurare de viata?


Intrebare:

Buna ziua. Am 35 de ani si o munca de birou. As dori sa investesc intr-o pensie facultativa sau o asigurare de viata/accidente. Ce imi recomandati?

Thekla Petro, Brasov

Pensia facultativa reprezinta suma platita periodic participantului / beneficiarului, in mod suplimentar si distinct de cea furnizata de sistemul public. Aderarea la un fond de pensii este o optiune individuala. Un participant poate contribui la mai multe fonduri de pensii, dar nu mai mult de 15% din venitul brut.

Angajatorul  are optiunea de a contribui in numele angajatilor sai (la acelasi fond la care contribuie angajatul sau poate alege un alt fond). Poate propune angajatilor sai participarea la un fond de pensii facultative cu mentionarea acestui angajament in contractul colectiv de munca sau intr-un protocol incheiat cu reprezentantii angajatilor.

Persoanele eligibile pentru aderarea la un fond de pensii facultativ sunt cele care obtin venituri lunare impozitabile. Ex: (persoanele angajate, functionarii publici, persoanele care obtin venituri din salarii sau venituri asimilate acestora,  persoanele autorizate sa desfasoare si sa obtina venituri din activitati independente, persoanele care realizeaza venituri din activitati profesionale etc. )

Contributia se plateste lunar, direct in contul specificat in actul de aderare.

Asigurarea de viata de tip Unit Linked


Rolul acestei asigurari este de a garanta un venit suplimentar pe langa pensia de stat la retragerea din activitate, rezultat in urma economisirii pe durata contractului de asigurare.

Produsele Eureko Unit Linked garanteaza plata unei pensii lunare incepand dupa expirarea contractului de asigurare si pentru tot restul vietii asiguratului. Puteti contribui la suma de bani aleasa de dumneavoastra oricand intre 18 si 65 de ani.

Durata acestui contract de asigurare este de minim 5 ani, iar achitarea primelor de asigurare se poate face prin plata unica dar si trimestrial semestrial sau anual. Unul dintre produsele noastre de tip unit linked va ofera optiunea de a decide cu doi ani inainte de maturitatea contractului asupra modalitatii de incasare a sumei asigurate garantate. Acest program de asigurare isi pastreaza valoarea reala a sumei asigurate prin optiunea de reevaluare si extraprotectie la inflatie.

Asigurarea de viata traditionala

Asigurarea de viata traditionala are avantajul de a fi un produs foarte flexibil oferindu-va posibilitatea alegerii duratei contractului, valorii sumei asigurate, precum si a frecventei contributiilor. Asigurarea de viata traditionala oferita de  Eureko poate fi incheiata pana la implinirea varstei de maxim 65 de ani si pentru o perioada de minim 5 ani. Plata primei de asigurare se poate face atat esalonat (lunar, trimestrial, semestrial sau anual) cat si prin achitarea unei prime unice.

ASIGURAREA de DECES din ACCIDENT (A.D.A) se poate atasa suplimentar la asigurarile de viata traditionale sau unit linked

  • acopera decesul din accident al asiguratului
  • permite marirea indemnizatiei în cazul decesului din accident
  • protectie suplimentara în caz de accident
  • fond de cheltuieli imediate neprevazute
  • decesul survine într-un interval de 180 de zile de la accident
  • suma asigurata si primele de asigurare se reevalueaza de fiecare data si cu acelasi procent cu care se reevalueaza suma asigurata a asigurarii de baza  

Dupa cum puteti observa, puteti alege un produs in functie de nevoile dumneavoastra. Astfel:

-          daca aveti nevoie de asigurarea zilei de maine si nu numai, alegeti o pensie facultativa, o asigurarea de viata traditionala sau una de tip unit linked

-          daca aveti nevoie de asigurarea zilei de maine dar in acelasi timp sa aveti acces la banii adunati in cont in conditiile mentionate in contract, alegeti asigurare de viata traditionala sau pe cea unit linked

-          daca aveti nevoie de protectie in caz de deces din accident pentru cei dragi dumneavoastra alegeti o pensie facultativa cu benefiu, o asigurare de viata traditionala sau una de tip unit linked

-          daca doriti sa fiti protejat din toate punctele de vedere, atat dumneavoastra cat si cei dragi, alegeti o pensie facultativa, o asigurare de viata traditionala si o asigurare Unit Linked


Distribuie articolul




ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Inapoi sus