Intrebare:
Buna ziua. Am 35 de ani si o munca de birou. As dori sa investesc intr-o pensie facultativa sau o asigurare de viata/accidente. Ce imi recomandati?
Thekla Petro, Brasov
Pensia facultativa reprezinta suma platita periodic participantului / beneficiarului, in mod suplimentar si distinct de cea furnizata de sistemul public. Aderarea la un fond de pensii este o optiune individuala. Un participant poate contribui la mai multe fonduri de pensii, dar nu mai mult de 15% din venitul brut.
Angajatorul are optiunea de a contribui in numele angajatilor sai (la acelasi fond la care contribuie angajatul sau poate alege un alt fond). Poate propune angajatilor sai participarea la un fond de pensii facultative cu mentionarea acestui angajament in contractul colectiv de munca sau intr-un protocol incheiat cu reprezentantii angajatilor.
Persoanele eligibile pentru aderarea la un fond de pensii facultativ sunt cele care obtin venituri lunare impozitabile. Ex: (persoanele angajate, functionarii publici, persoanele care obtin venituri din salarii sau venituri asimilate acestora, persoanele autorizate sa desfasoare si sa obtina venituri din activitati independente, persoanele care realizeaza venituri din activitati profesionale etc. )
Contributia se plateste lunar, direct in contul specificat in actul de aderare.
Asigurarea de viata de tip Unit Linked
Rolul acestei asigurari este de a garanta un venit suplimentar pe langa pensia de stat la retragerea din activitate, rezultat in urma economisirii pe durata contractului de asigurare.
Produsele Eureko Unit Linked garanteaza plata unei pensii lunare incepand dupa expirarea contractului de asigurare si pentru tot restul vietii asiguratului. Puteti contribui la suma de bani aleasa de dumneavoastra oricand intre 18 si 65 de ani.
Durata acestui contract de asigurare este de minim 5 ani, iar achitarea primelor de asigurare se poate face prin plata unica dar si trimestrial semestrial sau anual. Unul dintre produsele noastre de tip unit linked va ofera optiunea de a decide cu doi ani inainte de maturitatea contractului asupra modalitatii de incasare a sumei asigurate garantate. Acest program de asigurare isi pastreaza valoarea reala a sumei asigurate prin optiunea de reevaluare si extraprotectie la inflatie.
Asigurarea de viata traditionala
Asigurarea de viata traditionala are avantajul de a fi un produs foarte flexibil oferindu-va posibilitatea alegerii duratei contractului, valorii sumei asigurate, precum si a frecventei contributiilor. Asigurarea de viata traditionala oferita de Eureko poate fi incheiata pana la implinirea varstei de maxim 65 de ani si pentru o perioada de minim 5 ani. Plata primei de asigurare se poate face atat esalonat (lunar, trimestrial, semestrial sau anual) cat si prin achitarea unei prime unice.
ASIGURAREA de DECES din ACCIDENT (A.D.A) se poate atasa suplimentar la asigurarile de viata traditionale sau unit linked
Distribuie articolul
Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.
27 Ianuarie 2021 | Pensii
Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.
10 Iunie 2020 | Pensii
Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?
17 Ianuarie 2019 | Pensii
Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.
24 Mai 2018 | Pensii