Ce reflecta indicatorul Price to Book Value?


Intrebare:

Cum iti dai seama, in ceea ce priveste indicatorul P/B (in cazul subunitar), daca compania e subevaluata sau are un management neperformant si rate reduse de rentabilitate?
Multumesc

Pal Bogdan, Satu Mare

Un indicator Price to Book Value (P/B) subunitar nu inseamna neaparat ca o companie este subevaluata.

In esenta acest indicator masoara raportul dintre capitalizarea bursiera si valoarea activelor nete ale companiei, valoarea care teoretic ar ramane pentru distributie catre actionari daca ar fi vandute toate activele si platite toate datoriile.

Sunt insa cazuri unde valoarea la care activele sunt inregistrate in contabilitate nu este si valoarea de vanzare a acestora in piata, care este erodata in plus de costurile cu incetarea activitatii (plata salariilor compensatorii de exemplu) si cele cu procesul de vanzare efectiv (organizarea licitatiilor, taxele de consultanta platite evaluatorilor, etc).

Acesta este motivul pentru care indicatorul P/B este folosit  preponderent pentru evaluarea institutiilor financiare, unde se poate presupune ca activele detinute (preponderent credite acordate sau instrumente financiare tranzactionate) sunt raportate in contabilitate destul de aproape de valoarea de piata. Exista totusi si in acest caz elemente care trebuie luate in calcul la o banca cu un P/B subunitar, cele mai importante fiind proportia creditelor neperformante (a restantelor) si rata de recuperare a acestora.

De exemplu o proportie de 10% a creditelor neperformante in portofoliul de credite (care reprezinta 50-60% din activele totale ale unei banci) cu o rata de recuperare de 85% poate insemna o reducere a activelor cu 0.75% - 0.8%, care la o proportie a activului net in total active de 10% reduce activul net (book value, B-ul din P/B) cu 7.5 - 8%, ceea ce justifica un P/B de 0.95 cand B-ul real este mai mic cu 7.5% - 8% decat cel raportat.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Investitii


Pandemia a impulsionat listarea Allview la bursa
Pandemia a impulsionat listarea Allview la bursa

Daca in ceea ce priveste companiile din Horeca ultimul an a fost dezamagitor, furnizorii de gadgeturi electronice si-au vazut conturile pline pe fondul unei cereri in crestere.

1 Aprilie 2021 | Investitii

Multe companii listate au avut profituri in crestere in anul pandemiei
Multe companii listate au avut profituri in crestere in anul pandemiei

Desi au existat domenii de activitate lovite dur in primul an al pandemiei, in special din zona Horeca, 2020 a avut si multi premianti la bursa din perspectiva evolutiei profitului si cifrei de afaceri.

10 Martie 2021 | Investitii

Agroland repeta povestea Safetech. Apare o noua moda la BVB?
Agroland repeta povestea Safetech. Apare o noua moda la BVB?

In 2021 reteta de succes la bursa a inclus ca ingrediente plasamentul privat, listarea la bursa si un profit urias asigurat inca din prima zi. Se poate permanentiza acest model sau asistam doar la exceptii bine popularizate?

8 Martie 2021 | Investitii

Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii

Inapoi sus