Ce reflecta indicatorul Price to Book Value?


Intrebare:

Cum iti dai seama, in ceea ce priveste indicatorul P/B (in cazul subunitar), daca compania e subevaluata sau are un management neperformant si rate reduse de rentabilitate?
Multumesc

Pal Bogdan, Satu Mare

Un indicator Price to Book Value (P/B) subunitar nu inseamna neaparat ca o companie este subevaluata.

In esenta acest indicator masoara raportul dintre capitalizarea bursiera si valoarea activelor nete ale companiei, valoarea care teoretic ar ramane pentru distributie catre actionari daca ar fi vandute toate activele si platite toate datoriile.

Sunt insa cazuri unde valoarea la care activele sunt inregistrate in contabilitate nu este si valoarea de vanzare a acestora in piata, care este erodata in plus de costurile cu incetarea activitatii (plata salariilor compensatorii de exemplu) si cele cu procesul de vanzare efectiv (organizarea licitatiilor, taxele de consultanta platite evaluatorilor, etc).

Acesta este motivul pentru care indicatorul P/B este folosit  preponderent pentru evaluarea institutiilor financiare, unde se poate presupune ca activele detinute (preponderent credite acordate sau instrumente financiare tranzactionate) sunt raportate in contabilitate destul de aproape de valoarea de piata. Exista totusi si in acest caz elemente care trebuie luate in calcul la o banca cu un P/B subunitar, cele mai importante fiind proportia creditelor neperformante (a restantelor) si rata de recuperare a acestora.

De exemplu o proportie de 10% a creditelor neperformante in portofoliul de credite (care reprezinta 50-60% din activele totale ale unei banci) cu o rata de recuperare de 85% poate insemna o reducere a activelor cu 0.75% - 0.8%, care la o proportie a activului net in total active de 10% reduce activul net (book value, B-ul din P/B) cu 7.5 - 8%, ceea ce justifica un P/B de 0.95 cand B-ul real este mai mic cu 7.5% - 8% decat cel raportat.


Distribuie articolul


Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii


ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii

Inapoi sus