top banner

Ce reflecta indicatorul Price to Book Value?

12 Octombrie 2009 | Autor: Adrian Cighi

Un indicator Price to Book Value (P/B) subunitar nu inseamna neaparat ca o companie este subevaluata.

In esenta acest indicator masoara raportul dintre capitalizarea bursiera si valoarea activelor nete ale companiei, valoarea care teoretic ar ramane pentru distributie catre actionari daca ar fi vandute toate activele si platite toate datoriile.

Sunt insa cazuri unde valoarea la care activele sunt inregistrate in contabilitate nu este si valoarea de vanzare a acestora in piata, care este erodata in plus de costurile cu incetarea activitatii (plata salariilor compensatorii de exemplu) si cele cu procesul de vanzare efectiv (organizarea licitatiilor, taxele de consultanta platite evaluatorilor, etc).

Acesta este motivul pentru care indicatorul P/B este folosit  preponderent pentru evaluarea institutiilor financiare, unde se poate presupune ca activele detinute (preponderent credite acordate sau instrumente financiare tranzactionate) sunt raportate in contabilitate destul de aproape de valoarea de piata. Exista totusi si in acest caz elemente care trebuie luate in calcul la o banca cu un P/B subunitar, cele mai importante fiind proportia creditelor neperformante (a restantelor) si rata de recuperare a acestora.

De exemplu o proportie de 10% a creditelor neperformante in portofoliul de credite (care reprezinta 50-60% din activele totale ale unei banci) cu o rata de recuperare de 85% poate insemna o reducere a activelor cu 0.75% - 0.8%, care la o proportie a activului net in total active de 10% reduce activul net (book value, B-ul din P/B) cu 7.5 - 8%, ceea ce justifica un P/B de 0.95 cand B-ul real este mai mic cu 7.5% - 8% decat cel raportat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Portofoliile de obligatiuni ne scutesc de surprize neplacute

Portofoliile de obligatiuni ne scutesc de surprize neplacute

Cum marea majoritate a obligatiunilor corporative sunt negarantate, cine cumpara doar cu ochii la dobanzile mai mari decat in cazul depozitelor poate avea si surprize neplacute.

21 Noi 2022 | Investitii
Piata cryptoactivelor cunoaste un nou scandal de amploare

Piata cryptoactivelor cunoaste un nou scandal de amploare

Implozia cotatiilor tokenului FTX, una dintre cele mai mari platforme de tranzactionare crypto din lume, a lasat in urma investitori faliti si dezvaluiri socante despre legaturile cu lumea politicii, afacerilor si media.

18 Noi 2022 | Investitii
Inflatia are si parti bune, depinde din ce unghi e privita

Inflatia are si parti bune, depinde din ce unghi e privita

Efectele majorarii preturilor aduc vesti proaste, cum sunt cresterea cheltuielilor de subzistenta pentru cei cu venituri mici, scumpirea creditelor pentru debitori, dar si unele bune, pentru cei cu bani mai multi, cum sunt ieftinirea actiunilor si imobiliarelor.

27 Oct 2022 | Investitii
Bursa, economia, piata imobiliara merg in pasi diferiti

Bursa, economia, piata imobiliara merg in pasi diferiti

Daca bursa anticipeaza o recesiune, piata imobiliara va reactiona cu intarziere astfel incat mai intai vom vedea actiunile corectandu-se, dupa un an sau mai mult vom afla ca PIB-ul a incetinit sau scade si abia dupa alti 1-2 ani vom putea cumpara proprietati mai ieftine.

17 Oct 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul