In primul rand, este foarte important sa sa stabiliti inca de la inceput, cu vanzatorul imobilului, modalitatea in care se vor vira banii, precum si valuta in care transferul va avea loc.
Daca banii vor fi acordati in numerar, cumparatorul va trebui sa retraga de la ghiseu intreaga suma si sa suporte un comision suplimentar, care se situeaza in jurul nivelului de 0,5% din suma retrasa. Astfel, pentru 60.000 euro se va percepe un comision de 300 euro.
In plus, va trebui sa anuntati agentia bancara asupra intelegerii de plata, pentru a exista numerar suficient la casierie. Aceasta metoda nu este insa recomandata, deoarece implica un grad de securitate destul de redus.
Cea mai uzuala si mai sigura metoda de plata este transferul bancar. Daca vanzatorul are cont deschis la o banca diferita decat cea de la care obtineti creditul, atunci plata se va face prin ordin de plata.
Daca transferul se face in lei, costul variaza intre 7 lei si 30 lei, in functie de banca. Pentru transferul in valuta, comisionul ajunge la 0,2% din suma transferata.
In practica, se poate utiliza si un ordin documentar, care se proceseaza numai in momentul in care se semneaza contractul de vanzare cumparare. Costul acestuia poate fi insa dublul celui simplu.
Cea mai avantajoasa varianta presupune ca si vanzatorul si cumparatorul sa aiba conturi deschise la aceeasi banca. Astfel, transferul sumelor ajunge in cele mai multe cazuri sa nu implice nici un comision.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News