top banner

Banca poate executa bunurile sotiei pentru a acoperi datoria sotului?

22 Iulie 2009 | Autor: Elena Iacob

In cazul oricarui tip de credit, inclusiv un credit in forma de descoperit de cont (overdraft), pentru recuperarea sumelor datorate se va urmari patrimoniul debitorului, tinand cont, in cazul debitorului casatorit, de natura datoriei din overdraft si respectiv de natura bunului urmarit din perspectiva Codului familiei.  
In ceea ce priveste natura bunului, locuinta sotilor, chiar daca este “pe numele” sotiei, daca a fost cumparata de aceasta in timpul casatoriei este in principiu bun comun al sotilor. Locuinta este bun propriu al sotiei daca a fost dobandita de aceasta inainte de casatorie, a fost dobandita in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie (cu exceptia cazului in care dispunatorul a prevazut ca va fi bun comun) sau a fost achizitionata in timpul casatoriei cu valoarea obtinuta dintr-un bun propriu al sotiei.  
In ceea ce priveste natura datoriei din creditul overdraft, trebuie stabilit daca aceasta are caracter de datorie personala a sotului debitor sau de datorie comuna. Regula este ca bunurile proprii ale unui sot nu pot fi urmarite pentru datoria personala a celuilalt sot.
Astfel, daca datoria este personala sotului debitor, dupa urmarirea bunurilor proprii ale debitorului, banca va putea cere impartirea locuintei care constituie bun comun si va putea urmari partea ce revine sotului debitor. In ipoteza datoriei personale a sotului debitor, banca nu va putea urmari locuinta care ar fi bun propriu al sotiei.
Dimpotriva, in situatia in care datoria din overdraft are natura de datorie comuna a sotilor, conform art.32 lit. din Codul familiei, de exemplu in situatia in care este o datorie contractata pentru implinirea nevoilor obisnuite ale casniciei, banca va putea sa urmareasca atat bunurile comune cat si, ulterior, bunurile proprii ale sotilor. In aceasta a doua ipoteza, daca locuinta este bun comun, va putea fi urmarita in primul rand. Daca locuinta este bun propriu al sotiei, va putea fi de asemenea urmarita de banca dar dupa urmarirea bunurilor comune ale sotilor.
In concluzie, locuinta bun propriu al sotiei nu poate fi urmarita de banca pentru datoria personala a sotului dar poate fi urmarita daca datoria este considerata comuna. Locuinta bun comun poate fi urmarita atat pentru datoria personala a sotului, dupa solicitarea prealabila a partajului, in limita cotei care revine acestuia, cat si pentru o datorie comuna, caz in care va putea fi urmarita in primul rand.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul