top banner

Se poate cumpara prin credit un imobil ipotecat in favoarea altei banci?

16 Iunie 2009 | Autor: Alin Fodoroiu

Vanzarea monitorizata reprezinta procesul prin care o banca finanteaza achizitia unui imobil ipotecat deja la o alta institutie creditoare. Se presupune ca actualul proprietar a dobandit imobilul printr-un credit ipotecar, dar acum vrea sa-l vanda in ciuda interditiilor de grevare si de instrainare care s-au notat in cartea funciara la data obtinerii creditului initial.
Odata cu cresterea numarului de imobile dobandite prin credit ipotecar/imobiliar, acest tip de tranzactie, prin care cei care au dobandit un imobil printr-un credit de la o institutie financiara doresc sa vanda mai departe fie pentru a se muta la un confort sporit, fie din diverse motive, va castiga din ce in ce mai mult teren.
Astfel, cumparatorul se va prezenta la banca solicitand un credit ipotecar pentru achizitia unui imobil pentru care vanzatorul mai are de achitat o suma de bani reprezentand soldul creditului contractat de la banca initial creditoare.
Odata aprobat creditul nou, banca cumparatorului va solicita de la banca vanzatorului o adresa prin care aceasta din urma prezinta situatia la zi a creditului de lichidat (sold, dobanzi si comisioane la zi, etc) precum si acordul pentru instituirea unei ipoteci de rang II si ridicarea interdictiilor de grevare si de instrainare.
Dupa prezentarea la banca cumparatorului a adresei mai sus mentionate se vor semna contractele (vanzare-cumparare, ipoteca), inclusiv noul contract de credit prin care cumparatorul se obliga sa transfere prin ordin de plata conditionat catre banca vanzatorului ramasul de plata al acestuia din urma si sa prezinte intr-un anumit termen (ex: 30 zile) dovada lichidarii creditului vanzatorului.
Notarul va intabula in cartea funciara ipoteca de rang II in favoarea bancii cumparatorului, ipoteca ce se va transforma intr-una de rang I dupa ce banca initial creditoare va emite o adresa din care sa rezulte stingerea datoriilor vanzatorului catre aceasta.
Prin urmare, un flux scurt al tranzactiei s-ar rezuma la:
  • aplicatia si aprobarea creditului solicitat de cumparator;
  • banca cumparatorului va emite o adresa de solicitare a situatiei la zi a creditului initial contractat de vanzator;
  • banca vanzatorului emite o adresa cu situatia la zi a creditului vanzatorului, precum si acordul de instrainare si de grevare;
  • semnarea contractelor (vanzare-cumparare, ipoteca, credit) si a OP-ului conditionat, prin care o parte din noul credit obtinut de cumparator va fi utilizata exclusiv lichidarii creditului vanzatorului;
  • banca vanzatorului va emite adresa din care rezulta lichidarea creditului si in baza careia se va radia ipoteca de rang I, ipoteca de rang II constituita in favoarea bancii cumparatorului devenind automat de rang I.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul