Se poate cumpara prin credit un imobil ipotecat in favoarea altei banci?


Intrebare:

Vreau sa achizitionez o garsoniera prin credit ipotecar...problema este in felul urmator: proprietarul apartamentului a cumparat si el garsoniera tot prin credit ipotecar si mai are de platit suma de 10.000 de euro.

Cum trebuie sa procedez in acest sens? Am inteles de la banca unde o sa-mi fac creditul ca trebuie sa ii cer proprietarului o adresa din partea bancii cum ca este de acord cu radierea interdictiei de grevare si instrainare. Bine,bine si mai departe ce fac?

Popa Daniela, Sibiu

Vanzarea monitorizata reprezinta procesul prin care o banca finanteaza achizitia unui imobil ipotecat deja la o alta institutie creditoare. Se presupune ca actualul proprietar a dobandit imobilul printr-un credit ipotecar, dar acum vrea sa-l vanda in ciuda interditiilor de grevare si de instrainare care s-au notat in cartea funciara la data obtinerii creditului initial.

Odata cu cresterea numarului de imobile dobandite prin credit ipotecar/imobiliar, acest tip de tranzactie, prin care cei care au dobandit un imobil printr-un credit de la o institutie financiara doresc sa vanda mai departe fie pentru a se muta la un confort sporit, fie din diverse motive, va castiga din ce in ce mai mult teren.

Astfel, cumparatorul se va prezenta la banca solicitand un credit ipotecar pentru achizitia unui imobil pentru care vanzatorul mai are de achitat o suma de bani reprezentand soldul creditului contractat de la banca initial creditoare.

Odata aprobat creditul nou, banca cumparatorului va solicita de la banca vanzatorului o adresa prin care aceasta din urma prezinta situatia la zi a creditului de lichidat (sold, dobanzi si comisioane la zi, etc) precum si acordul pentru instituirea unei ipoteci de rang II si ridicarea interdictiilor de grevare si de instrainare.

Dupa prezentarea la banca cumparatorului a adresei mai sus mentionate se vor semna contractele (vanzare-cumparare, ipoteca), inclusiv noul contract de credit prin care cumparatorul se obliga sa transfere prin ordin de plata conditionat catre banca vanzatorului ramasul de plata al acestuia din urma si sa prezinte intr-un anumit termen (ex: 30 zile) dovada lichidarii creditului vanzatorului.

Notarul va intabula in cartea funciara ipoteca de rang II in favoarea bancii cumparatorului, ipoteca ce se va transforma intr-una de rang I dupa ce banca initial creditoare va emite o adresa din care sa rezulte stingerea datoriilor vanzatorului catre aceasta.

Prin urmare, un flux scurt al tranzactiei s-ar rezuma la:

  • aplicatia si aprobarea creditului solicitat de cumparator;
  • banca cumparatorului va emite o adresa de solicitare a situatiei la zi a creditului initial contractat de vanzator;
  • banca vanzatorului emite o adresa cu situatia la zi a creditului vanzatorului, precum si acordul de instrainare si de grevare;
  • semnarea contractelor (vanzare-cumparare, ipoteca, credit) si a OP-ului conditionat, prin care o parte din noul credit obtinut de cumparator va fi utilizata exclusiv lichidarii creditului vanzatorului;
  • banca vanzatorului va emite adresa din care rezulta lichidarea creditului si in baza careia se va radia ipoteca de rang I, ipoteca de rang II constituita in favoarea bancii cumparatorului devenind automat de rang I.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Credite imobiliare

Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?
Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?

Diferentierea se face in special in functie de valoarea imobilului si, implicit, de existenta sau nu a avansului solicitat in conturile viitorilor debitori.

18 August 2020 | Credite imobiliare

Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula
Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula

Din 5 august, odata cu publicarea in Monitorul Oficial, avem un nou program de creditare cu garantii de stat pentru cei ce doresc sa isi cumpere o locuinta. Oficialii FNGCIMM dau asigurari ca programul va putea fi aplicat in partea a doua a lunii august, dupa emiterea normelor de aplicare.

12 August 2020 | Credite imobiliare

Dobanzile fixe, carlig de marketing pentru creditele imobiliare
Dobanzile fixe, carlig de marketing pentru creditele imobiliare

In asteptarea programului Noua casa, mostenitorul mai cunoscutului Prima Casa, bancile incep sa isi tenteze clientii dispusi sa ofere avansuri mai mari la imprumuturile imobiliare cu dobanzi fixe pana la 7 ani si marje ajustate in functie de valoarea avansului.

10 Iulie 2020 | Credite imobiliare

Inapoi sus