top banner

Am fost inscris gresit la fondul de pensii. Ce pot face?

20 Mai 2009 | Autor: Dan Zavoianu

Dumneavoastra trebuie sa va adresati CSSPP printr-o sesizare scrisa pentru a afla daca mai aveti calitatea de participant la Fondul de Pensii Administrat Privat Prima Pensie si pentru a solicita solutionarea reclamatiei initiale, daca este cazul.
 
Pentru preluarea petitiilor, in cadrul Directiei Comunicare a CSSPP functioneaza un birou specializat – Biroul Protectia Participantilor si Relatii cu Publicul. In spiritul transparentei si al comunicarii deschise, CSSPP pune la dispozitia celor interesati informaþii cu privire la activitatea institutiei, legislatia din domeniu, precum si alte informatii utile, prin mijloacele de informare descrise mai jos.

  Mail:  relatiicupublicul@csspp.ro 

  Telefon: 021-330 10 35

  La sediu sau prin posta: Calea Serban Voda nr. 90-92, sector 4, cod postal 040213, Bucuresti

  Program de Relatii cu Publicul:    Luni -Vineri:     10:00 - 16:00
                                                                              Joi:     12:00 - 18:00
 
Inainte de a depune o reclamatie la CSSPP, petentul trebuie mai intai sa se adreseze cu o sesizare in scris, direct entitatii persoana fizica/juridica impotriva careia intelege sa se indrepte. Petentul trebuie sa explice clar la ce se refera reclamatia si sa solicite o solutionare a situatiei aparute sau informarea cu privire la pasii de urmat in continuare.
 
In cazul in care entitatea careia petentul i s-a adresat nu solutioneaza plangerea inaintata sau este nemultumit de modul de solutionare a acesteia, petentul poate transmite o reclamatie la CSSPP, care trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu: numele si prenumele petentului, detalii de contact, denumirea si adresa entitatii reclamate, obiectul reclamatiei cuprinzand descrierea succinta a faptelor reclamate, motivele inaintarii acesteia, sugestii pentru rezolvare, precum si adresa unde acesta urmeaza sa primeasca raspunsul. Reclamatia va fi insotita obligatoriu de toate documentele si informatiile de care petentul intelege sa le foloseasca in sustinerea solicitarii sale.
 
Dupa primirea reclamatiei, CSSPP va proceda conform prevederilor legale la verificarea aspectelor sesizate de catre petent: va contacta entitatea reclamata si va solicita explicatii referitoare la desfasurarea faptelor reclamate. La finalizarea verificarilor, petentul va primi un raspuns in termen de 30 zile de la depunerea ei, in conformitate cu legislatia in vigoare, cuprinzand modul de solutionare al reclamatiei sale, inaintate la CSSPP.
 
Avand in vedere ca problema reclamata dateaza din 2007, este posibil ca aceasta sa se fi rezolvat, in urma masurilor intreprinse de CSSPP pe parcursul anului trecut. In vederea protejarii intereselor participantilor si beneficiarilor la pensiile private, CSSPP a acordat o importanta deosebita analizarii si rezolvarii petitiilor, sesizarilor primite de la participanti, beneficiari sau persoane fizice care au solicitat informatii despre sistemul pensiilor private: administrate privat – Pilon II si facultative – Pilon III.
 
Astfel, in noiembrie 2008, CSSPP a emis o decizie (Decizia Nr. 441/2008) privind procedura de solutionare a sesizarilor participantilor si de modificare a apartenentei acestora la fondurile de pensii administrate privat, fara penalitate. Procedura a fost aplicabila participantilor care, in perioada de aderare initiala au semnat un act de aderare, dar care ulterior figurau in Registrul Participantilor ca fiind validati la un alt fond de pensii administrat privat si care au solicitat sa contribuie la fondul de pensii pentru care au semnat actul individual de aderare.
 
(1)   “Persoana care nu a aderat la un fond de pensii in termen de 4 luni de la data la care este obligata prin efectul legii este repartizata aleatoriu la un fond de pensii de catre institutia de evidenta.”
 
De asemenea, cauza repartizarii aleatorii ar putea fi existenta, in perioada de aderare initialã, a doua sau mai multe acte de aderare completate cu datele dvs. personale. In acest caz, CNPAS invalideaza toate actele multiple, acest fapt putand duce la repartizarea aleatorie.
O alta cauza ar putea fi neraportarea sau raportarea cu intarziere a actului de aderare de catre agentul de marketing care a asistat aderarea dvs. in sistemul Pilonului II.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia