Punctele acumulate la pensia de stat se diminueaza cu pensia privata?


Intrebare:

In prezent eu cotizez o suma mai mica la pensia publica, deoarece o parte se duce catre pensia privata. In consecinta voi aduna mai putine puncte de pensie de stat la final decat daca nu ar fi existat pensia privata?

Punei Dana, Iasi

Da, incepand cu anul 2008 contribuiti cu 2% pentru pensia privata. Acest procent se scade, evident, din contributia totala la CAS, de 10,5% din salariul brut.

Spre clarificare trebuie evidentiat ca in cazul pensiei publice Pilon 1 contributiile nu se acumuleaza intr-un cont individual (cum se intampla la Pilon 2).

Contributiile actuale catre Pilon 1 sunt folosite la plata pensiilor de azi nicidecum nu vor fi economisite, investite si inmultite.

In cazul pensiei private – Pilon 2 contributiile sunt virate intr-un cont care se afla in proprietatea participantului urmand ca din acest cont sa se calculeze si vireze pensia Pilon 2 aferenta fiecarui contribuitor.

In consecinta la momentul pensionarii pensia privata Pilon 2 se va adauga la pensia de stat Pilon 1.


Distribuie articolul


Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii


ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus