Cine trebuie sa calculeze deducerea aferenta pensiilor private facultative?


Intrebare:

Cotizez la un fond privat de pensii pilonul III facultativ din iulie 2007. Cotizatia este virata de angajator dar fara a face deducerea fiscala pe statul de plata, motivandu-se ca nu este obligatia angajatorului sa faca acest lucru, ci a mea.

Daca este obligatia angajatorului va rog sa-mi spuneti exact articolul si legea care reglementeaza acest lucru. Cum pot recupera impozitul platit in plus pe 2007 si 2008? In aceasta situatie mai sunt inca 20 de persoane.

Hubati Emilia Eugenia, Brasov

Deducerea contributiei la pensia facultativa se realizeaza lunar de catre angajator, in conformitate cu prevederile din Codul Fiscal.

In conformitate cu Art. 57 din Codul Fiscal, platitorii de salarii (angajatorii) au obligatia de a determina impozitul lunar, care se determina prin aplicarea cotei unice de 16% asupra venitului net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente:

  •  deducerea personala acordata
  •  cotizatia sindicala (daca este cazul)
  • contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca limita stabilita de lege (echivalentul a 200 euro pentru fiecare an, in perioada 2007-2008).
Odata cu inchiderea anului financiar, angajatorul va efectua si regularizarile pentru anul precedent, in asa fel incat sa se realizeze deducerea in limita stabilita de lege.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Inapoi sus