top banner

Ce pot face daca am fost inscris fraudulos la un fond de pensii private?

29 Ianuarie 2009 | Autor: Dan Zavoianu

Din cazul prezentat rezulta ca dvs. sunteti inscrisa (sau ati fost inscrisa fara voia dvs) la un fond de pensii administrate privat (fond de pensii obligatorii – Pilonul II) si nu la un fond de pensii facultative.
In conditiile acestea si in cazul in care doriti retragerea din sistemul Pilonului II al fondurilor de pensii administrate privat trebuie ca ma intai sa se constate falsul in acte, daca este cazul.
Pentru acest lucru va trebui sa va adresati organelor de ancheta specializate (Politie respectiv Parchet) pentru solutionarea cazului. Plangerea o puteti indrepta impotriva agentului de marketing persoana fizica care a comis falsul in acte, prin care dvs ati ajuns sa cotizati in sistemul Pilonului II.
In cazul in care cunoasteti fondul la care ati fost repartizata, va rugam sa va adresati administratorului fondului respectiv pentru a afla datele agentului de marketing, numarul si seria actului de aderare si conditiile in care a fost efectuata aceasta aderare. Mentionam ca, potrivit legii, administratorul fondului de pensii este raspunzator pentru instruirea propriilor agenti de marketing.
In cazul in care nu cunoasteti fondul la care sunteti inscrisa va puteti adresa, in scris, atasand o copie dupa CI, catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), pentru a afla fondul de pensii administrat privat la care sunt inscrisa.  Raspunsul va va fi comunicat la adresa de domiciliu.
Conform legislatiei in vigoare, calitatea de participant la un fond de pensii administrat privat inceteaza prin deschiderea dreptului la pensia privata (la  varsta de pensionare), prin decesul participantului sau prin pensionarea de  invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii.
In situatia prezentata, dvs. va puteti transfera la un alt fond de pensii, in baza Normei 3/2008 privind transferul participantilor la fondurile de pensii  administrate privat, document ce poate fi consultat pe site-ul www.csspp.ro,  sectiunea Legislatie.
Prin urmare, dvs. puteti lua legatura cu un agent de marketing de la fondul de pensii unde doriti sa va transferati, pentru a urma procedura de transfer, in functie de optiunea proprie.
Procedura privind depunerea sesizarilor si reclamatiilor, precum si informatii despre fondurile de pensii administrate privat puteti afla de pe site-ul www.csspp.ro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia