Ce pot face daca am fost inscris fraudulos la un fond de pensii private?


Intrebare:

Am fost inscrisa la un fond de pensii private facultative fara acceptul meu (cineva s-a folosit de datele mele personale). Problema este ca vrand sa ma retrag din fond, nu pot decat transferandu-ma la un alt fond (asa mi s-a spus), ceea ce eu nu doresc. Mentionez ca nu sunt salariat, am 42ani si platesc CAS pe cont propriu. As vrea sa-mi spuneti cam care este situatia mea si daca totusi ramin la acest fond ce ar trebui sa fac si pana la ce virsta voi cotiza?

Dumitrescu Viorica, Constanta

Din cazul prezentat rezulta ca dvs. sunteti inscrisa (sau ati fost inscrisa fara voia dvs) la un fond de pensii administrate privat (fond de pensii obligatorii – Pilonul II) si nu la un fond de pensii facultative.

In conditiile acestea si in cazul in care doriti retragerea din sistemul Pilonului II al fondurilor de pensii administrate privat trebuie ca ma intai sa se constate falsul in acte, daca este cazul.

Pentru acest lucru va trebui sa va adresati organelor de ancheta specializate (Politie respectiv Parchet) pentru solutionarea cazului. Plangerea o puteti indrepta impotriva agentului de marketing persoana fizica care a comis falsul in acte, prin care dvs ati ajuns sa cotizati in sistemul Pilonului II.

In cazul in care cunoasteti fondul la care ati fost repartizata, va rugam sa va adresati administratorului fondului respectiv pentru a afla datele agentului de marketing, numarul si seria actului de aderare si conditiile in care a fost efectuata aceasta aderare. Mentionam ca, potrivit legii, administratorul fondului de pensii este raspunzator pentru instruirea propriilor agenti de marketing.

In cazul in care nu cunoasteti fondul la care sunteti inscrisa va puteti adresa, in scris, atasand o copie dupa CI, catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), pentru a afla fondul de pensii administrat privat la care sunt inscrisa.  Raspunsul va va fi comunicat la adresa de domiciliu.

Conform legislatiei in vigoare, calitatea de participant la un fond de pensii administrat privat inceteaza prin deschiderea dreptului la pensia privata (la  varsta de pensionare), prin decesul participantului sau prin pensionarea de  invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii.

In situatia prezentata, dvs. va puteti transfera la un alt fond de pensii, in baza Normei 3/2008 privind transferul participantilor la fondurile de pensii  administrate privat, document ce poate fi consultat pe site-ul www.csspp.ro,  sectiunea Legislatie.

Prin urmare, dvs. puteti lua legatura cu un agent de marketing de la fondul de pensii unde doriti sa va transferati, pentru a urma procedura de transfer, in functie de optiunea proprie.

Procedura privind depunerea sesizarilor si reclamatiilor, precum si informatii despre fondurile de pensii administrate privat puteti afla de pe site-ul www.csspp.ro.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Inapoi sus