Cum intru in posesia deducerii fiscale la Pilonul III daca doar eu cotizez?


Intrebare:

Cum si in ce cuantum imi recuperez banii din deducerea fiscala daca eu cotizez la un fond de pensii din pilonul 3 cash, iar angajatorul nu cotizeaza ?

Obreja Gabriel, Bacau

Contributia personala a unui participant la un fond de pensii facultative, chiar daca nu este insotita de o contributie din partea angajatorului acestuia, poate fi virata in contul fondului de pensii faculative ales, fie de catre angajator (odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii), fie de catre participant.

Contributia se deduce din baza de calcul a impozitului pe salariu in limita a 200 euro anual, astfel incat impozitul pe salariu este mai mic. Incepand cu 1 ianuarie 2009 suma deductibila creste la 400 euro/an.
De exemplu, pentru o contributie de 400 euro anual, impozitul pe salariu scade cu 400*16% = 64 euro, asadar din suma de 400 euro care ajunge in fondul de pensii salariatul suporta efectiv din salariul net doar 400 - 64 = 336 euro, diferenta pana la 400 euro fiind reprezentata de reducerea impozitului.

In cazul in care angajatorul este cel care vireaza contributia personala a participantului in contul fondului de pensii facultative, acesta va deduce contributia la calculul impozitului pe salariu, in limita legala, asa cum este exemplificat mai sus. In acest fel, angajatul beneficiaza imediat de deducere, nefiind necesara recuperarea sumei respective.

Posibilitatea virarii contributiei de catre participant este recent introdusa (prin Legea nr. 201/2008), insa transpunerea acesteia in practica necesita reglementari suplimentare din partea MEF si/sau CSSPP, pentru clarificarea modului in care angajatorul va putea deduce contributia la calculul impozitului pe salariu, sau in care participantul va putea declara si recupera aceasta suma.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Inapoi sus