Daca am lucrat doar 3 luni sunt inscrisa la un fond de pensii private?


Intrebare:

Am lucrat 3 luni cu contract de munca dupa care nu am mai lucrat si nu am aderat la un fond de pensii. Perioada de s-a terminat dar eu nu mai lucrez. Care este situatia mea? Nu am primit nici o scrisoare de instiintare de la cineva.

Carolina Ionescu, Bucuresti

Datele furnizate sunt insuficiente pentru a putea formula un raspuns acurat, caci nu stim exact care este varsta participantului si daca raportul juridic de munca la care face referire a incetat de curand, ori daca este vorba de un contract de munca derulat si incheiat cu multi ani in urma.

Totusi, prezumam ca persoana care a formulat intrebarea NU este participant al unui fond de pensii obligatoriu (Pilon 2) datorita uneia dintre urmatoarele situatii:
 
1) este vorba de o persoana care a depasit varsta de 35 de ani, atunci optiunea sa nu este obligatorie, motiv pentru care daca nu adera, in mod expres, la un fond de pensii, nu poate dobandi aceasta calitate prin repartizare aleatorie

2) este vorba de o persoana care nu a depasit varsta de 35 de ani, deci ar putea sa devina participant la un fond de pensii prin repartizare aleatorie, insa calitatea sa de salariat a incetat inainte de 2007, iar in prezent nu are un loc de munca, motiv pentru care nu se regaseste in baza de date a CNPAS ca si platitor de CAS

3) este vorba de o persoana al carui contract de munca, desi incheiat cu angajatorul, nu a fost inregistrat de acesta din urma la I.T.M. si, prin urmare, nu i s-au paltit contirbutiile CAS la CNPAS de catre angajator

4) posibil si ca persoana sa aiba pana in 35 de ani, ca raportul sau juridic de munca sa fi fost inregistrat la I.T.M. si sa se fi incheiat de curand, dar CNPAS sa nu fi dispus, inca, repartizarea sa aleatorie, datorita unei neactualizari a evidentelor in bazele sale de date.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus