top banner

Cand este momentul optim de cumparare sau vanzare de actiuni?

22 Aprilie 2008 | Autor: Gabriel Ionut Cojocaru

Scopul investitiei sau speculatiei bursiere este acela de a cumpara ieftin si a vinde scump.  
Daca in teorie pare simplu, in practica a cumpara exact cand pretul atinge minimul si a vinde exact la pretul maxim este mai dificil. De aceea, o strategie pe care o recomandam clientilor este de a cumpara actiuni atunci cand pretul este in coborare, in cantitati mai mici, in valoare de 25%-30% din valoarea pe care clientul intentioneaza sa o aloce cumpararii actiunilor unei anumite companii.
In acest fel daca pretul mai coboara dupa prima cumparare, clientul mai dispune de bani pentru a mai achizitiona alte actiuni la preturi mai mici, obtinandu-se o medie a pretului de achizitie mai mica decat daca ar fi cumparat de toti banii de prima data.  
Aceeasi strategie poate fi adoptata si pentru vanzare. Dupa ce a cumparat actiuni in perioada de timp cand pretul cobora, clientul este sfatuit sa le vanda atunci cand pretul este in crestere, in aceeasi maniera de pachete.
Aici intervine un alt factor, si anume nivelul de profit tintit de catre investitor. Acesta poate varia de la un investitor la altul si reprezinta procentul de profit peste care clientul este multumit si incepe sa vanda.  
Atunci cand pretul se mentine o perioada mai indelungata de timp sub pretul mediu de achizitie, investitorul are doua optiuni: poate decide sa astepte pana cand pretul revine si are posibilitatea de a vinde in profit, sau poate decide sa vanda in pierdere si sa foloseasca banii obtinuti pentru alte achizitii.
La fel ca nivelul de profit acceptat, si pierderea acceptata variaza in functie de profilul fiecarui investitor, iar ele vor fi adaptabile in functie de conditiile pietei, de viteza cu care preturile urca sau coboara, de lichiditatea pietei, dar si de structura intregului portofoliu al investitorului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii
Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Sub pretextul intermedierii unor investitii in branduri de rezonanta pe plan local, de exemplu Enel sau Hidroelectrica, pe retelele sociale prolifereaza tot soiul de inselatorii care folosesc inclusiv imaginea Primului Ministru.

02 Feb 2024 | Investitii
Fondurile de obligatiuni in valuta incep sa recupereze pierderile

Fondurile de obligatiuni in valuta incep sa recupereze pierderile

Cresterea dobanzilor in zona euro si in SUA si scaderea cotatiilor obligatiunilor in ultimii ani au provocat pierderi sau cresteri real negative pentru investitorii in fondurile de obligatiuni, dar lucrurile se pot schimba odata cu politica monetara.

09 Ian 2024 | Investitii
Cum ne-au surprins pietele financiare in 2023 si ce poate urma

Cum ne-au surprins pietele financiare in 2023 si ce poate urma

Cresterea bursei, ieftinirea energiei, scaderea dobanzilor in lei si cresterea celor in euro, tentativele de inasprire a fiscalitatii au fost surprizele anului iar 2024 se anunta la fel de interesant.

27 Dec 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul