top banner

Cand este momentul optim de cumparare sau vanzare de actiuni?

22 Aprilie 2008 | Autor: Gabriel Ionut Cojocaru

Scopul investitiei sau speculatiei bursiere este acela de a cumpara ieftin si a vinde scump.  
Daca in teorie pare simplu, in practica a cumpara exact cand pretul atinge minimul si a vinde exact la pretul maxim este mai dificil. De aceea, o strategie pe care o recomandam clientilor este de a cumpara actiuni atunci cand pretul este in coborare, in cantitati mai mici, in valoare de 25%-30% din valoarea pe care clientul intentioneaza sa o aloce cumpararii actiunilor unei anumite companii.
In acest fel daca pretul mai coboara dupa prima cumparare, clientul mai dispune de bani pentru a mai achizitiona alte actiuni la preturi mai mici, obtinandu-se o medie a pretului de achizitie mai mica decat daca ar fi cumparat de toti banii de prima data.  
Aceeasi strategie poate fi adoptata si pentru vanzare. Dupa ce a cumparat actiuni in perioada de timp cand pretul cobora, clientul este sfatuit sa le vanda atunci cand pretul este in crestere, in aceeasi maniera de pachete.
Aici intervine un alt factor, si anume nivelul de profit tintit de catre investitor. Acesta poate varia de la un investitor la altul si reprezinta procentul de profit peste care clientul este multumit si incepe sa vanda.  
Atunci cand pretul se mentine o perioada mai indelungata de timp sub pretul mediu de achizitie, investitorul are doua optiuni: poate decide sa astepte pana cand pretul revine si are posibilitatea de a vinde in profit, sau poate decide sa vanda in pierdere si sa foloseasca banii obtinuti pentru alte achizitii.
La fel ca nivelul de profit acceptat, si pierderea acceptata variaza in functie de profilul fiecarui investitor, iar ele vor fi adaptabile in functie de conditiile pietei, de viteza cu care preturile urca sau coboara, de lichiditatea pietei, dar si de structura intregului portofoliu al investitorului.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

ASF a decis sa modifice regulamentul care viza procentul de actiuni ce pot fi alocate in vederea unei listari duale in strainatate in cadrul ofertelor publice ale companiilor locale.

05 Mai 2022 | Investitii
Cat de benefica este noua filosofie fiscala pentru investitorii individuali?

Cat de benefica este noua filosofie fiscala pentru investitorii individuali?

Incepand de anul viitor, impozitarea castigurilor din piata de capital se va face la sursa cu 1% sau 3%, in functie de perioada detinerii, iar pierderile nu vor mai fi deduse, ca pana acum.

27 Apr 2022 | Investitii
Ce invatam din declinul bursier al UiPath?

Ce invatam din declinul bursier al UiPath?

Sa pierzi aproape trei sferturi din valoarea unui plasament in actiuni este o intamplare trista, dar care poate fi convertita intr-o experienta de viata utila.

14 Apr 2022 | Investitii
Tin dividendele pasul cu inflatia?

Tin dividendele pasul cu inflatia?

Sezonul dividendelor debuteaza la BVB intr-o nota moderata, avem rare ocazii cand randamentul se apropie de rata inflatiei si multe majorari de capital cu actiuni gratuite, semn ca emitentii tin bine cash-ul intr-o perioada dominata de incertitudini.

24 Mar 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul