top banner

Cand este momentul optim de cumparare sau vanzare de actiuni?

22 Aprilie 2008 | Autor: Gabriel Ionut Cojocaru

Scopul investitiei sau speculatiei bursiere este acela de a cumpara ieftin si a vinde scump.  
Daca in teorie pare simplu, in practica a cumpara exact cand pretul atinge minimul si a vinde exact la pretul maxim este mai dificil. De aceea, o strategie pe care o recomandam clientilor este de a cumpara actiuni atunci cand pretul este in coborare, in cantitati mai mici, in valoare de 25%-30% din valoarea pe care clientul intentioneaza sa o aloce cumpararii actiunilor unei anumite companii.
In acest fel daca pretul mai coboara dupa prima cumparare, clientul mai dispune de bani pentru a mai achizitiona alte actiuni la preturi mai mici, obtinandu-se o medie a pretului de achizitie mai mica decat daca ar fi cumparat de toti banii de prima data.  
Aceeasi strategie poate fi adoptata si pentru vanzare. Dupa ce a cumparat actiuni in perioada de timp cand pretul cobora, clientul este sfatuit sa le vanda atunci cand pretul este in crestere, in aceeasi maniera de pachete.
Aici intervine un alt factor, si anume nivelul de profit tintit de catre investitor. Acesta poate varia de la un investitor la altul si reprezinta procentul de profit peste care clientul este multumit si incepe sa vanda.  
Atunci cand pretul se mentine o perioada mai indelungata de timp sub pretul mediu de achizitie, investitorul are doua optiuni: poate decide sa astepte pana cand pretul revine si are posibilitatea de a vinde in profit, sau poate decide sa vanda in pierdere si sa foloseasca banii obtinuti pentru alte achizitii.
La fel ca nivelul de profit acceptat, si pierderea acceptata variaza in functie de profilul fiecarui investitor, iar ele vor fi adaptabile in functie de conditiile pietei, de viteza cu care preturile urca sau coboara, de lichiditatea pietei, dar si de structura intregului portofoliu al investitorului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Portofoliile de obligatiuni ne scutesc de surprize neplacute

Portofoliile de obligatiuni ne scutesc de surprize neplacute

Cum marea majoritate a obligatiunilor corporative sunt negarantate, cine cumpara doar cu ochii la dobanzile mai mari decat in cazul depozitelor poate avea si surprize neplacute.

21 Noi 2022 | Investitii
Piata cryptoactivelor cunoaste un nou scandal de amploare

Piata cryptoactivelor cunoaste un nou scandal de amploare

Implozia cotatiilor tokenului FTX, una dintre cele mai mari platforme de tranzactionare crypto din lume, a lasat in urma investitori faliti si dezvaluiri socante despre legaturile cu lumea politicii, afacerilor si media.

18 Noi 2022 | Investitii
Inflatia are si parti bune, depinde din ce unghi e privita

Inflatia are si parti bune, depinde din ce unghi e privita

Efectele majorarii preturilor aduc vesti proaste, cum sunt cresterea cheltuielilor de subzistenta pentru cei cu venituri mici, scumpirea creditelor pentru debitori, dar si unele bune, pentru cei cu bani mai multi, cum sunt ieftinirea actiunilor si imobiliarelor.

27 Oct 2022 | Investitii
Bursa, economia, piata imobiliara merg in pasi diferiti

Bursa, economia, piata imobiliara merg in pasi diferiti

Daca bursa anticipeaza o recesiune, piata imobiliara va reactiona cu intarziere astfel incat mai intai vom vedea actiunile corectandu-se, dupa un an sau mai mult vom afla ca PIB-ul a incetinit sau scade si abia dupa alti 1-2 ani vom putea cumpara proprietati mai ieftine.

17 Oct 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul