top banner

Cand este momentul optim de cumparare sau vanzare de actiuni?

22 Aprilie 2008 | Autor: Gabriel Ionut Cojocaru

Scopul investitiei sau speculatiei bursiere este acela de a cumpara ieftin si a vinde scump.  
Daca in teorie pare simplu, in practica a cumpara exact cand pretul atinge minimul si a vinde exact la pretul maxim este mai dificil. De aceea, o strategie pe care o recomandam clientilor este de a cumpara actiuni atunci cand pretul este in coborare, in cantitati mai mici, in valoare de 25%-30% din valoarea pe care clientul intentioneaza sa o aloce cumpararii actiunilor unei anumite companii.
In acest fel daca pretul mai coboara dupa prima cumparare, clientul mai dispune de bani pentru a mai achizitiona alte actiuni la preturi mai mici, obtinandu-se o medie a pretului de achizitie mai mica decat daca ar fi cumparat de toti banii de prima data.  
Aceeasi strategie poate fi adoptata si pentru vanzare. Dupa ce a cumparat actiuni in perioada de timp cand pretul cobora, clientul este sfatuit sa le vanda atunci cand pretul este in crestere, in aceeasi maniera de pachete.
Aici intervine un alt factor, si anume nivelul de profit tintit de catre investitor. Acesta poate varia de la un investitor la altul si reprezinta procentul de profit peste care clientul este multumit si incepe sa vanda.  
Atunci cand pretul se mentine o perioada mai indelungata de timp sub pretul mediu de achizitie, investitorul are doua optiuni: poate decide sa astepte pana cand pretul revine si are posibilitatea de a vinde in profit, sau poate decide sa vanda in pierdere si sa foloseasca banii obtinuti pentru alte achizitii.
La fel ca nivelul de profit acceptat, si pierderea acceptata variaza in functie de profilul fiecarui investitor, iar ele vor fi adaptabile in functie de conditiile pietei, de viteza cu care preturile urca sau coboara, de lichiditatea pietei, dar si de structura intregului portofoliu al investitorului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul