top banner

Cand este momentul optim de cumparare sau vanzare de actiuni?

22 Aprilie 2008 | Autor: Gabriel Ionut Cojocaru

Scopul investitiei sau speculatiei bursiere este acela de a cumpara ieftin si a vinde scump.  
Daca in teorie pare simplu, in practica a cumpara exact cand pretul atinge minimul si a vinde exact la pretul maxim este mai dificil. De aceea, o strategie pe care o recomandam clientilor este de a cumpara actiuni atunci cand pretul este in coborare, in cantitati mai mici, in valoare de 25%-30% din valoarea pe care clientul intentioneaza sa o aloce cumpararii actiunilor unei anumite companii.
In acest fel daca pretul mai coboara dupa prima cumparare, clientul mai dispune de bani pentru a mai achizitiona alte actiuni la preturi mai mici, obtinandu-se o medie a pretului de achizitie mai mica decat daca ar fi cumparat de toti banii de prima data.  
Aceeasi strategie poate fi adoptata si pentru vanzare. Dupa ce a cumparat actiuni in perioada de timp cand pretul cobora, clientul este sfatuit sa le vanda atunci cand pretul este in crestere, in aceeasi maniera de pachete.
Aici intervine un alt factor, si anume nivelul de profit tintit de catre investitor. Acesta poate varia de la un investitor la altul si reprezinta procentul de profit peste care clientul este multumit si incepe sa vanda.  
Atunci cand pretul se mentine o perioada mai indelungata de timp sub pretul mediu de achizitie, investitorul are doua optiuni: poate decide sa astepte pana cand pretul revine si are posibilitatea de a vinde in profit, sau poate decide sa vanda in pierdere si sa foloseasca banii obtinuti pentru alte achizitii.
La fel ca nivelul de profit acceptat, si pierderea acceptata variaza in functie de profilul fiecarui investitor, iar ele vor fi adaptabile in functie de conditiile pietei, de viteza cu care preturile urca sau coboara, de lichiditatea pietei, dar si de structura intregului portofoliu al investitorului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul