Fondul de pensii isi poate schimba gradul de risc?


Intrebare:

Mi-am ales un fond de pensii private cu grad de risc mediu. Va rog sa imi spuneti daca fondul este obligat sa mentina un risc mediu si nu o sa ma trezesc la un moment dat ca a trecut la risc ridicat?Ionescu Claudiu, Bucuresti

Companiile de pensii administrate privat nu sunt obligate - conform legislatiei in vigoare - sa mentina un risc mediu sau scazut asupra fondului de pensii pe care il administreaza. 

Conform legislatiei, fondurile de pensii private obligatorii au limite procentuale impuse pentru fiecare instrument financiar, in functie de gradul de risc al instrumentului.  

Instrumentele financiare pot avea grad de risc scazut sau grad risc ridicat. Printre cele cu grad de risc scazut numaram "titlurile de stat", "obligatiuni private (corporatiste)".  

Nivelul de risc al fiecarui instrument poate varia si in functie de locatia geografica. De exemplu: un titlu de stat emis de un stat din Africa va fi mult mai riscant decat un titlu de stat emis de un stat din Uniunea Europeana.  

Instrumentele financiare cu grad ridicat de risc pot fi "actiuni listate la bursa", "fonduri mutuale de investitii", "instrumente de piata monetara", "obligatiuni municipale" etc. 

In functie de instrumentele alese de fiecare fond, acestea se pot clasifica in fonduri cu grad de risc scazut, mediu sau ridicat. Toate fondurile din Romania au optat pentru un grad de risc mediu, exceptia fiind fondul de pensii obligatorii administrat de Generali, care are grad de risc ridicat. 

Grad de risc ridicat pentru un fond de pensii private obligatorii inseamna ca acesta are potential de aducere a unui profit mai ridicat pentru participanti. In general, participantii tineri opteaza pentru risc ridicat avand o deschidere mai mare spre risc in general. Riscul mai mare poate aduce profit mai mare, dar sansele de reusita sunt mai mici, proportionale cu riscul.  

Gradul de risc mediu presupune un potential profit mai scazut decat in cazul gradului de risc ridicat, dar sansele de a ajunge la profitul potential sunt mai mari.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Inapoi sus