In toate cazurile in care pensionarea anticipata se produce pentru limita de varsta (ex.: 55 de ani, in loc de 65 la barbati) sau pentru cauza de invaliditate care nu permite reluarea activitatii (cazul de fata), decizia de pensionare va produce efecte juridice si fata de administratorii de fonduri de pensii private obligatorii, in sensul ca aceasta decizie va fi comunicata deopotriva Casei teritoriale de pensii de care apartine participantul, cat si Administratorului fondului la care a aderat acesta. In consecinta, participantul urmeaza sa primeasca de la data la care decizia de pensionare intra in vigoare, atat pensia publica, cat si pensia privata.
Astfel, in momentul in care un participant iese la pensie, fie ca acest lucru se va produce la varsta legala de pensionare fie cu anticipatie, acesta va primi pe langa pensia de la stat si pensia privata in functie de cuantumul fondurilor cu care a cotizat pe perioada activa.
Mentionam ca, deocamdata, nu s-au emis norme de catre CSSPP si CNPAS care sa reglementeze procedurile operationale prin care se va aplica intregul scenariu al legii, dar acestea urmeaza sa fie emise pana in 2009.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News