Cum se va alege fondul de pensii dupa 17 ianuarie?


Intrebare:

Sunt studenta in ultimul an si cel mai probabil la vara ma voi angaja cu contract de munca. Cum se va derula atunci procedura de aderare la un fond de pensii obligatorii? Cat timp o sa am la dispozitie pentru a-mi alege fondul dorit? Sau alege statul pt mine?

Savulescu Alexandra, Bucuresti

Intrebarea dumneavoastra este perfect legitima insa legiuitorul nu a furnizat inca un raspuns. Asadar in prezent legea nu prevede modalitatea si termenul in care un nou angajat va adera la un fond de pensii. Cel mai probabil va exista un act normativ ulterior incheierii campaniei initiale de aderare care va clarifica aceste aspecte.

Ca si parere personala, statul nu poate alege de la bun inceput fondul pentru un participant. Astfel participantul va avea intaietate in luarea acestei decizii urmand ca ulterior, in cazul in care participantul nou angajat nu si-a exprimat optiunea, sa fie distribuit de stat catre un fond oarecare.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus