top banner

In ce moneda este mai bine sa iau credit ipotecar?

07 Ianuarie 2008 | Autor: Marius Serban

Avand in vedere ca doriti sa luati un credit pe 30 ani, ceea ce se va intampla cu dobanzile in acest an este mai putin relevant in luarea deciziei. Pe termen lung, dobanzile urca si coboara in functie de modul in care evolueaza economia. Astfel spus, o dobanda scazuta in prezent nu reprezinta nici o garantie ca ea va fi la el de mica pana la scadenta. Singurul caz in care acest lucru este valabil este daca luati un credit cu dobanda fixa. Astfel de oferte sunt extrem de rare la noi, iar chiar si cele care exista au anumite clauze care permit bancii sa creasca dobanda in situatii exceptionale. 
Pentru a reduce riscul ca dobanda sa creasca foarte mult in timp este recomandat sa alegeti un imprumut  carui dobanda este indexata automat in functie de indicii monetari de referinta. Iar dintre ofertele disponbile, selectati pe cea cu marja cea mai mica.  
Comparand oferele pe tipuri de monede, se observa ca in general cele mai mici marje le au imprumturile in lei, dupa care urmeaza cele in euro, iar apoi cele in franci elevetieni. Din pacate, in prezent, indicele de referinta pentru lei (Robor) este de 2-3 ori mai mare decat cel pentru euro (Euribor) si cel pentru franci (Libor CHF). Astfel ca desi are cea mai mica marja, in final, creditul in lei este cel mai costistor acum. Pe termen lung, este foarte probabil ca dobanzile la lei sa scada, mai ales ca in 2014 este programata adoptarea monedei unice. Pentru ca acest lucru sa se intample, dobanzile de referinta la lei vor trebui sa fie aliniate cu cele la euro. Deci, in cel mult 6 ani, creditele luate acum in lei vor fi mai ieftine decat cele in euro, in ipoteza ca au o marja mai mica. Iar, din 2014, creditul in lei va fi convertit in euro la paritatea oficiala, dar isi va pastra marja. Deci va avea rate mai mici in restul de 24 ani de rambursare. 
In functie de diversele scenarii privind evolutia dobanzilor in urmatorii ani, din calcule ar putea iesi ca un credit pe 30 ani sa fie mai ieftin in lei decat in euro. Varianta cea mai putin riscanta ar putea fi insa contractarea unei credit in euro, cu intentia de a-l refinanta peste cativa ani – in lei sau euro - cand conditiile de creditare se vor imbunatati. In acest caz, trebuie acordata o atentie speciala si comisionului de rambursare anticipata, care se va plati cu ocazia refinantarii. 
In ceea ce priveste creditele in franci, aceste sunt atractive acum din cauza dobanzilor extrem de mici. In ultimii ani, insa, banca centrala a Elvetiei a inceput sa majoreze gradual dobanzile, care in urmatorii doi ani le-ar putea egala pe cele la euro. In plus, riscurile valutare care pot apare sunt destul de semnficative. Dobanzile scazute au condus la deprecierea subtantiala a francului in ultimii ani. Daca in 2002, un euro era cotat la 1,46 franci, acum a ajuns la 1,65, moneda elvetiana suferind o depreciere de 13%. Pe masura ce dobanzile la franc vor creste, este de asteptat ca moneda sa se aprecieze, iar ambele evolutii actioneaza in acelasi sens in cazul unui credit – fac rata lunara sa creasca.  
In cazul in care alegeti un credit in valuta este recomandat sa pastrati o marja de siguranta. Astfel, rata lunara din momentul contractarii nu ar trebui sa epuizeze intreaga capacitatea de rambursare, ci sa lase loc pentru a plati rata atat in cazul cresterii cursului cat si a ratei dobanzii.  

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cat de recomandate mai sunt dobanzile fixe in prezent?

Cat de recomandate mai sunt dobanzile fixe in prezent?

In momentul in care inflatia si IRCC erau in crestere accelerata, solutiile propuse de banci debitorilor vizau asigurarea unor rate fixe pentru reducerea riscurilor de neplata.

09 Feb 2023 | Credite imobiliare
BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

Desi BNR a majorat iar dobanda de politica monetara, amplitidinea acestor ajustari s-a redus considerabil, semn ca ne aflam la finalul ciclului de cresteri. Nu inseamna insa ca vor urma imediat scaderile.

12 Ian 2023 | Credite imobiliare
Noul an va incepe cu scumpiri ale creditelor dar o inflatie in scadere

Noul an va incepe cu scumpiri ale creditelor dar o inflatie in scadere

Valoarea IRCC pentru primul trimestru al noului an va fi de 5,71% iar pentru trimestrul al doilea s-ar putea plasa in jurul a 6%. Cu toate acestea, IRCC ramane semnificativ sub ROBOR.

28 Dec 2022 | Credite imobiliare
Sunt creditele cu dobanzi fixe pe o perioada limitata cea mai buna optiune in prezent?

Sunt creditele cu dobanzi fixe pe o perioada limitata cea mai buna optiune in prezent?

Alegerea unui imprumut in aceste vremuri de incertitudine nu este cea mai usoara sarcina, mai ales optiunea intre o dobanda variabila si una fixa pe o perioada limitata. Trecem in revista mai jos care sunt costurile acestui plus de siguranta pentru debitori.

25 Oct 2022 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul