top banner

Ce pot face daca banca vrea sa modifice marja de dobanda din contract ?

21 Noiembrie 2007 | Autor: Marius Serban

In astfel de situatii, este necesar in primul rand sa verificati mai intai daca in contract exista o clauza care permite bancii sa majoreze marja de dobanda. In general, marja de dobanda la creditele ipotecare nu poate fi modificata, aceasta fiind o masura de protectie a consumatorilor. Astfel in cazul in care pe piata are loc o crestere a dobanzilor cu 1%, marja nu permite bancii sa opereze o majorare de dobanda mai mare de 1%.
In acest sens, Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investitii, cu modificarile ulterioare, prevede la art. 14 ca variatia dobanzii trebuie legata “de fluctuatiile unui indice de referinta mentionat in contract ». In plus, « contractul de credit ipotecar pentru investitii imobiliare nu va putea fi modificat decat in scris de catre banci, cu respectarea prevederilor legale », se arata la art. 9. 

Prin urmare, aveti dreptul sa refuzati majorarea marjei de dobanda in cazul in care ati semnat un contact de credit ipotecar, chiar daca a fost o eroare din partea bancii. In plus, nu este etic ca banca sa solicite majorarea marjei ulterior, pentru ca in cazul in care ar fi stiut de noul nivel, un client ar fi putut alege alta banca mai ieftina de la bun inceput.

 

In ceea ce priveste posibilele implicatii, atat timp cat va respectati propriile obligatii din contract – adica plata la timp a ratelor – banca este obligata sa-si respecte obligatiile asumate.

 Faptul ca banca va solicita sa semnati un act aditional la contract arata implicit ca respectivul contract nu ii sa dreptul sa majoreze dobanda. Daca ar fi avut acest drept, cel mai probabil ati fi fost pus in fata faptului implinit pentru ca de obicei bancile nu se consulta cu clientii atunci cand vor sa majoreze dobanzile!  
In cazul in care banca modifica unilateral aceasta clauza, va puteti adresa la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor pentru recuperarea prejudiciilor. De asemenea, este recomandat sa depuneti o plangere si la Directia de Supraveghere din BNR. 
In cazul in care acceptati modificarea, acest lucru va conduce la cresterea ratei lunare, astfel ca veti plati mai multi bani la banca. De exemplu, la un credit de 30.000 euro pe 30 ani, majorarea dobanzii de la 7% la 7,75% determina ca rata lunara sa creasca cu 15 euro, astfel ca pana la scadenta se platesc peste 5.000 euro in plus. 
Situatia data nu poate ajunge in justitie atat timp cat va respectati obligatiile asumate in contract. Insa, in cazul in care intarziati plata ratelor cu mai mult de 30 zile de la primirea unei notificari din partea bancii, contractul de credit devine conform legii titlu executoriu, astfel ca banca va putea trece la executarea silita.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul