top banner

Ce venituri se iau in calcul la un credit ipotecar?

28 Februarie 2007 | Autor: Monica Pricop

In cazul oricarui credit imobiliar/ipotecar exista 2 aspecte de care trebuie tinut seama:
1) partea de garantii: valoarea creditului depinde de valoarea imobilului/imobilelor adus/e in garantie (imobil care poate fi in proprietatea dvs. sau a oricarui tert, nu neaparat ruda de gradul I - cu conditia sa existe acordul acestui tert pentru ipotecarea imobilului); astfel, valoarea de piata a imobilului adus in garantie trebuie sa fie mai mare sau egala cu 133% din valoarea creditului, iar valoarea creditului nu va putea depasi 75% din valoarea evaluata a garantiei.
2) partea de venituri: conform reglementarilor BNR, ponderea ratei la creditele imobiliare nu are voie sa depaseasca 35% din venitul dvs. net, ponderea ratei la creditele de consum nu are voie sa depaseasca 30% din venitul net, iar, cumulat, ponderea ratelor tuturor creditelor (imobiliare si de consum) nu are voie sa depaseasca 40% din venitul net.
Pornind de la situatia dvs. concreta, la un venit salarial lunar de 800 RON net, va incadrati la un credit de constructie in jurul sumei de 11.500 - 13.800 EUR (in functie de valuta aleasa), pe perioada maxima de 25 de ani, presupunand ca nici dvs., nici sotia nu aveti contractate alte credite.
Calculul are un caracter informativ si tine cont strict de datele furnizate de dvs., dar trebuie avut in vedere ca acest calcul depinde de mai multi factori (si de vechimea in munca, de tipul societatii unde lucrati etc.).
Totodata, este bine sa stiti ca Banca ia in considerare o paleta larga de venituri in afara celor salariale: dividende, venituri din chirii, venituri din drepturi de autor, rente viagere, iar in ceea ce priveste veniturile salariale, se iau in calcul si orele suplimentare, sporurile cu caracter permanent, comisioanele din vanzari. La fel, pe langa veniturile dvs. si ale sotiei, mai pot fi luate in calcul veniturile unei rude de gradul I, daca aveti acelasi domiciliu.
In cazul creditului de constructie, avansul minim necesar este de 25% din valoarea proiectului, si, intr-adevar, avansul poate fi reprezentat de valoarea terenului detinut in proprietate de dvs. si sotie, de sume de bani detinute de dvs. din surse proprii, de materiale achizitionate deja (daca este cazul, cheltuielile se dovedesc cu facturi fiscale) sau de lucrarile deja efectuate (pe baza de facturi justificative: facturi, chitante).
Tinand cont ca aveti pana in 35 de ani, daca indepliniti celelalte criterii de eligibilitate solicitate de catre stat, nu trebuie uitat ca puteti beneficia, conform Ordonantei nr. 51/2006 de o subventie de pana la 20% din pretul pe metru patrat suprafata construita a locuintei (realizata prin credit ipotecar), in limita prevederilor bugetare anuale si in limita a maximum 81 mp arie desfasurata construita.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul