In cazul in care se doreste plasarea economiilor la banci, cea mai buna varianta este un cont de economii. Oricand se pot depune sume noi in cont, astfel ca banii se pot administra dintr-un singur loc. Mai nou, chiar si in cazul depozitelor sa pot face depuneri ulterioare, asa cum se intampla de exemplu la BCR. Anumite banci, cum este BRD, ofera chiar produse de economisire pentru copii, la care acorda dobanzi mai mari decat la depozitele standard.
Avand in vedere ca doriti cea mai rentabila alternativa, principalul criteriu pentru departajarea ofertelor ar trebuie sa fie dobanda platita de banca. Indiferent de institutia aleasa, riscul este zero, deoarece sumele depuse sunt incluse in sfera de acoperire a Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar. In prezent, suma maxima garantata pe deponent este de 20.000 euro.
Dezavantajul depozitelor este insa ca dobanzile platite sunt destul de mici, iar daca tinem cont de tendinta de scadere a inflatiei, acestea se vor reduce si mai mult.
Deoarece perioada de economisire este foarte lunga – 18 ani – plasamentele mai riscante sunt chiar recomandate, deoarece permit o fructificare mai buna a banilor.
Dintre variantele de economisire cu risc, fondurile mutuale se preteaza cel mai bine la un astfel de plan de economisire, deoarece permit depunerea de noi sume in fiecare luna prin achizitionarea de unitati de fond. In plus, fondurile existente pe piata sunt suficient de diversificate pentru a satisface apetitul de risc al fiecarui client, de la fonduri monetare si de obligatiuni – care au cel mai mic risc – pana la fonduri mixte si de actiuni.
Mai mult, investitiile in fonduri au si avantaje fiscale pe moment, deoarece castigurile la plasamentele efectuate pe durate mai mari de un an se impoziteaza cu numai 1%, fata de 16% la dobanzile bancare.
Potrivit experientei internationale, fondurile mutuale au oferit pe termen lung randamente mult mai bune decat depozitele. O data cu castigurile mai mari cresc insa si riscurile, deoarece in acest caz nu exista nici un fond de garantare care sa protejeze capitalul investitorului. Mai multe informatii despre fondurile mutuale gasiti in sectiunea
Fonduri.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News