top banner

Care este cel mai rentabil mod de a economisi pentru copii?

18 Octombrie 2007 | Autor: Marius Serban

In cazul in care se doreste plasarea economiilor la banci, cea mai buna varianta este un cont de economii. Oricand se pot depune sume noi in cont, astfel ca banii se pot administra dintr-un singur loc. Mai nou, chiar si in cazul depozitelor sa pot face depuneri ulterioare, asa cum se intampla de exemplu la BCR. Anumite banci, cum este BRD, ofera chiar produse de economisire pentru copii, la care acorda dobanzi mai mari decat la depozitele standard.
Avand in vedere ca doriti cea mai rentabila alternativa, principalul criteriu pentru departajarea ofertelor ar trebuie sa fie dobanda platita de banca. Indiferent de institutia aleasa, riscul este zero, deoarece sumele depuse sunt incluse in sfera de acoperire a Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar. In prezent, suma maxima garantata pe deponent este de 20.000 euro.
Dezavantajul depozitelor este insa ca dobanzile platite sunt destul de mici, iar daca tinem cont de tendinta de scadere a inflatiei, acestea se vor reduce si mai mult.
Deoarece perioada de economisire este foarte lunga – 18 ani – plasamentele mai riscante sunt chiar recomandate, deoarece permit o fructificare mai buna a banilor.
Dintre variantele de economisire cu risc, fondurile mutuale se preteaza cel mai bine la un astfel de plan de economisire, deoarece permit depunerea de noi sume in fiecare luna prin achizitionarea de unitati de fond. In plus, fondurile existente pe piata sunt suficient de diversificate pentru a satisface apetitul de risc al fiecarui client, de la fonduri monetare si de obligatiuni – care au cel mai mic risc – pana la fonduri mixte si de actiuni.
Mai mult, investitiile in fonduri au si avantaje fiscale pe moment, deoarece castigurile la plasamentele efectuate pe durate mai mari de un an se impoziteaza cu numai 1%, fata de 16% la dobanzile bancare.
Potrivit experientei internationale, fondurile mutuale au oferit pe termen lung randamente mult mai bune decat depozitele. O data cu castigurile mai mari cresc insa si riscurile, deoarece in acest caz nu exista nici un fond de garantare care sa protejeze capitalul investitorului. Mai multe informatii despre fondurile mutuale gasiti in sectiunea Fonduri.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Turbulențele aduc și oportunități, nu doar corecții

Turbulențele aduc și oportunități, nu doar corecții

Piața de capital a intrat într-o perioadă de corecții după primul tur al alegerilor prezidențiale, iar cei cu nervii tari vor găsi curând și oportunitățile de investiții.

07 Mai 2025 | Investitii
Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

În condițiile în care volatilitatea a revenit pe piețele de capital odată cu războiul tarifelor vamale, am trecut în revistă strategiile posibile ale investitorilor locali cu Mihai Purcărea, CEO BRD AM.

16 Apr 2025 | Investitii
Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Dinamica pieței fondurilor deschise, strategia investitorilor, creșterea popularității ETF-urilor, instrumentele care lipsesc pieței locale au fost printre temele abordate în discuția purtată de Conso cu Horia Gustă, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

10 Apr 2025 | Investitii
E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul