Ce taxa vor plati angajatorii din 2018?

Introducerea unei taxe de solidaritate revine in actualitate, desi inca nu au trecut trei luni de cand premierul Mihai Tudose declara ca s-a renuntat la ea pentru ca veniturile incasate ar fi fost nesemnificative, iar “deranjul” prea mare. Acum, ministrul Finantelor anunta o taxa de 2%, aplicata la fondul de salarii, in sarcina angajatorilor. 

Taxa se va aplica de la 1 ianuarie 2018, dupa mutarea contributiilor de la angajator la angajat. Ionut Misa a precizat ca de la 1 ianuarie, contributiile sociale vor fi de 35% la angajat si de 2% la angajator, desi initial Guvernul a promis ca nivelul total al contributiilor sociale va fi de 35%, in scadere de la aproximativ 39,5% in prezent. Acest lucru inseamna ca Guvernul, dupa ce muta toate contributiile sociale in sarcina angajatului, mai instituie o contributie pentru angajator. 

In prezent, contributiile au o destinatie clara…din 2018 se pierd in buget

La ce vor fi folositi banii din taxa de solidaritate? 90% din contribuitie va merge la buget "pentru anumite cheltuieli sociale", "spre diverse destinatii, functie de solicitari". Restul de 10% din cei 2% aplicati fondului de salarii, adica 0,2 puncte procentuale, va merge tot la buget, dar banii vor fi folositi pentru achitarea contributiilor sociale si creantelor salariale ale angajatilor companiilor care au intrat in insolventa.

“Banii astfel colectati sunt destinati alimentarii Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale si asigurarii necesarului pentru plata prestatiilor din domeniul asigurarilor sociale de care beneficiaza salariatii, cum ar fi indemnizatiile pentru somaj, indemnizatiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de munca si boli profesionale. Nivelul contributiei este stabilit astfel incat sa asigure necesarul pentru plata prestatiilor sociale de care beneficiaza salariatii”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor. 

Companiile sunt, insa, nelamurite in legatura cu aceasta miscare. In prezent, o parte din din contributiile angajatorului, respectiv intre 1,25% si 1,95% din fondul de salarii (in functie de profilul de risc al firmei) merge, in mod direct, catre cele trei Fonduri mentionate si de Minister: cel de creante salariale, cel de concedii medicale si cel de asigurari pentru accidente de munca. 

In noua formula, Guvernul garanteaza doar virarea banilor la Fondul de creante salariale (obligati de o directiva europeana, care impune in sarcina angajatorilor taxa pentru creantele salariale) – cei 0,2% din taxa (mai putin decat in prezent, contributia actuala fiind de 0,25%). Restul banilor merg la buget, astfel ca soarta celorlalte Fonduri, pentru concedii medicale si pentru accidente de munca, ramane incerta. 

Consiliul IMM respinge taxarea in noua formula

Totodata, Consiliul IMM-urilor observa ca taxa de solidaritate de 2%, planuita de Guvern, reprezinta in mod clar valoarea rotunjita a contributiilor platite exclusiv de angajator. 

In context, patronii IMM reclama ca introducerea unei taxe de solidariate de 2%, platita de angajator, presupune ca toti angajatorii sunt trecuti automat in clasa de risc cel mai ridicat, in privinta producerii riscului de accidente de munca si boli profesionale, “Contributiile platite in prezent au o destinatie precisa, respectiv garantarea platii creantelor salariale,  concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate si asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, in schimb taxa de 2% nu va avea nicio destinatie, fiind alocata, conform bugetului de stat, in mod sigur pentru plata  unor cheltuieli sociale”, se arata intr-un comunicat al Consiliului. 

In concluzie, presedintele Consiliului, Florin Jianu, sustine ca CNIPMMR nu este de acord cu introducerea taxei pentru ca, dincolo de motivele mentionate, se produce o bulversare a mediului de afaceri, si in special a IMM-urilor, privind predictibilitatea sarcinilor fiscale.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

GHIDURI


Conturi curente

Fiecare cont curent are un numar unic de identificare, format din 24 de caractere. Acesta este denumit cod IBAN, el fiind recunoscut la nivel international. Totul despre codul IBAN, cont curent, plati, comisioane, extras de cont si alte intrebari in Ghidul Conturi curente.

Inapoi sus