Romania vrea in zona euro, dar bancilor nu le plac monedele europene

Cu 3 ani inainte de intrarea teoretica a Romaniei in zona euro si intr-o tara in care mare parte din creditele acordate populatiei sunt in euro, unele banci accepta cu greu la casierii monedele europene. Cei care vor sa scape de monedele ramase din vacanta nu le vor putea schimba sau utiliza pentru plata ratelor decat la anumite banci.

Unele banci refuza sa primeasca de la clienti monede euro, chiar si atunci cand vine vorba de plata ratelor la credite.

Un client care vrea sa depuna in cont 172 euro, spre exemplu, nu poate utiliza o moneda de 2 euro, pe langa bancnote. Varianta acceptata de banca presupune depunerea unei sume rotunde, formata doar din bancnote, spre exemplu 175 euro. Diferenta de 3 euro va ramane in cont si va putea fi utilizata ulterior, la plata urmatoarei rate.

Ce banci accepta monede euro la casierie?

Refuzul bancilor de a primi monede euro a fost partial reglementat de legislatie. Conform art 40 din OUG 50/2010, “creditorii nu au dreptul sa refuze incasarea ratelor in moneda in care s-a acordat creditul”.

Insaunele institutii de credit nu accepta deloc utilizarea monedelor la casierie, fie ca este vorba de o simpla depunere sau de plata ratei la credit. Altele limiteaza utilizarea monedelor doar pentru plata ratelor la credite, putine fiind cele care permit clientilor sa utilizeze monedele euro pentru orice fel de depuneri in cont.

Bancpost, BCR, UniCredit Tiriac Bank, CEC Bank si Volksbank accepta monede euro atat pentru tranzactii pe cont curent, depuneri sau plata ratelor, cat si la casa de schimb valutar.
In cazul BCR insa, schimbul valutar al monedelor presupune plata  unui comision urias, de 20% din valoarea acestora.

Alpha Bank accepta orice fel de moneda la plata ratei la credit, dar eurocentii nu trebuie sa depaseasca in total valoarea de 5 euro. Pentru restul operatiunilor, inclusiv pentru schimb valutar, se accepta monede de 1 sau 2 euro.

La Banca Transilvania sunt acceptate monede pentru orice tranzactii pe cont, dar nu si la casa de schimb valutar.

Unele banci fac alergie la moneda europeana

La Millennium Bank, depunerile pe cont in moneda euro sunt permise daca se plateste rata la credit sau se fac transferuri prin Western Union. Monedele nu sunt acceptate pentru alimentarea  contului si nici pentru schimbul valutar.

BRD accepta monede euro “foarte ocazional” si niciodata subdiviziuni ale monedei de 1 euro.
“Acceptam monede, in mod marginal. Spre exemplu, daca un client vine sa isi plateasca rata si depune si 1-2 euro in monede”, au indicat reprezentantii BRD, precizand insa ca numarul cazurilor in care clientii vin si cu monede este redus.

Motivul refuzului este costul mare pe care transferul monedei metalice in moneda de cont il presupune pentru banca, uneori chiar mai mare decat valoarea monedelor.

Raiffeisen Bank este si mai radicala. Banca a decis sa modifice tratamentul aplicat depunerilor cash in moneda metalica, atat pentru lei cat si pentru valuta, facand imposibila plata in monede de catre persoanele fizice la casierii.

In prezent, depunerile de numerar in moneda metalica sunt acceptate numai prin contracte de transport valori sau conventii de depunere cash la ghiseele bancii, in saci sigilati.  Acest tratament se aplica fie ca este vorba de depunerea unei sume in cont sau de plata ratei la credit.

“Pentru cazurile in care suma depusa presupune zecimale, acceptam valori intregi si furnizam rest sau oferim optiunea creditarii contului cu diferenta. Aplicam acelasi tratament si operatiunilor efectuate pe casa de schimb valutar”, au precizat pentru Conso.ro reprezentantii bancii.

In cazul ING Bank, in schimb, situatia atinge noi cote. Clientii nu pot depune nici monede euro si nici monede lei la casierie, indiferent daca doresc sa plateasca rata, sa faca o depunere in cont sau un schimb valutar.

Ce se intampla in alte tari?

In cazul tarilor din zona euro, Comisia Europeana a emis o recomandare catre toti comercianti si institutiile care lucreaza cu publicul ce impune acceptarea tuturor bancnotelor si monedelor euro.

Singurele exceptii tin de cazurile in care comerciantul nu are rest suficient sau cand exista o disproportionalitate intre valoarea platii si cea a bancotelor sau monedelor. Spre exemplu, platile cu sacul de monede nu sunt acceptate nici de catre oficialii europeni.

Pentru a evita astfel de cazuri, si in Marea Britanie exista reglementari clare asupra numarului de monede acceptate in functie de valoarea platii. Spre exemplu, cu monede de 50 pence nu se pot face plati mai mari de 10 lire sterline.

Limitarea se aplica doar subdiviziunilor. Cei care detin monede de 1, 2 sau 5 lire sterline pot plati orice cumparatura doar cu monede.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

GHIDURI


Conturi curente

Fiecare cont curent are un numar unic de identificare, format din 24 de caractere. Acesta este denumit cod IBAN, el fiind recunoscut la nivel international. Totul despre codul IBAN, cont curent, plati, comisioane, extras de cont si alte intrebari in Ghidul Conturi curente.

Inapoi sus