Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Romania vrea in zona euro, dar bancilor nu le plac monedele europene


Cu 3 ani inainte de intrarea teoretica a Romaniei in zona euro si intr-o tara in care mare parte din creditele acordate populatiei sunt in euro, unele banci accepta cu greu la casierii monedele europene. Cei care vor sa scape de monedele ramase din vacanta nu le vor putea schimba sau utiliza pentru plata ratelor decat la anumite banci.


Unele banci refuza sa primeasca de la clienti monede euro, chiar si atunci cand vine vorba de plata ratelor la credite.

Un client care vrea sa depuna in cont 172 euro, spre exemplu, nu poate utiliza o moneda de 2 euro, pe langa bancnote. Varianta acceptata de banca presupune depunerea unei sume rotunde, formata doar din bancnote, spre exemplu 175 euro. Diferenta de 3 euro va ramane in cont si va putea fi utilizata ulterior, la plata urmatoarei rate.

Ce banci accepta monede euro la casierie?

Refuzul bancilor de a primi monede euro a fost partial reglementat de legislatie. Conform art 40 din OUG 50/2010, “creditorii nu au dreptul sa refuze incasarea ratelor in moneda in care s-a acordat creditul”.

Insaunele institutii de credit nu accepta deloc utilizarea monedelor la casierie, fie ca este vorba de o simpla depunere sau de plata ratei la credit. Altele limiteaza utilizarea monedelor doar pentru plata ratelor la credite, putine fiind cele care permit clientilor sa utilizeze monedele euro pentru orice fel de depuneri in cont.

Bancpost, BCR, UniCredit Tiriac Bank, CEC Bank si Volksbank accepta monede euro atat pentru tranzactii pe cont curent, depuneri sau plata ratelor, cat si la casa de schimb valutar.
In cazul BCR insa, schimbul valutar al monedelor presupune plata  unui comision urias, de 20% din valoarea acestora.

Alpha Bank accepta orice fel de moneda la plata ratei la credit, dar eurocentii nu trebuie sa depaseasca in total valoarea de 5 euro. Pentru restul operatiunilor, inclusiv pentru schimb valutar, se accepta monede de 1 sau 2 euro.

La Banca Transilvania sunt acceptate monede pentru orice tranzactii pe cont, dar nu si la casa de schimb valutar.

Unele banci fac alergie la moneda europeana

La Millennium Bank, depunerile pe cont in moneda euro sunt permise daca se plateste rata la credit sau se fac transferuri prin Western Union. Monedele nu sunt acceptate pentru alimentarea  contului si nici pentru schimbul valutar.

BRD accepta monede euro “foarte ocazional” si niciodata subdiviziuni ale monedei de 1 euro.
“Acceptam monede, in mod marginal. Spre exemplu, daca un client vine sa isi plateasca rata si depune si 1-2 euro in monede”, au indicat reprezentantii BRD, precizand insa ca numarul cazurilor in care clientii vin si cu monede este redus.

Motivul refuzului este costul mare pe care transferul monedei metalice in moneda de cont il presupune pentru banca, uneori chiar mai mare decat valoarea monedelor.

Raiffeisen Bank este si mai radicala. Banca a decis sa modifice tratamentul aplicat depunerilor cash in moneda metalica, atat pentru lei cat si pentru valuta, facand imposibila plata in monede de catre persoanele fizice la casierii.

In prezent, depunerile de numerar in moneda metalica sunt acceptate numai prin contracte de transport valori sau conventii de depunere cash la ghiseele bancii, in saci sigilati.  Acest tratament se aplica fie ca este vorba de depunerea unei sume in cont sau de plata ratei la credit.

“Pentru cazurile in care suma depusa presupune zecimale, acceptam valori intregi si furnizam rest sau oferim optiunea creditarii contului cu diferenta. Aplicam acelasi tratament si operatiunilor efectuate pe casa de schimb valutar”, au precizat pentru Conso.ro reprezentantii bancii.

In cazul ING Bank, in schimb, situatia atinge noi cote. Clientii nu pot depune nici monede euro si nici monede lei la casierie, indiferent daca doresc sa plateasca rata, sa faca o depunere in cont sau un schimb valutar.

Ce se intampla in alte tari?

In cazul tarilor din zona euro, Comisia Europeana a emis o recomandare catre toti comercianti si institutiile care lucreaza cu publicul ce impune acceptarea tuturor bancnotelor si monedelor euro.

Singurele exceptii tin de cazurile in care comerciantul nu are rest suficient sau cand exista o disproportionalitate intre valoarea platii si cea a bancotelor sau monedelor. Spre exemplu, platile cu sacul de monede nu sunt acceptate nici de catre oficialii europeni.

Pentru a evita astfel de cazuri, si in Marea Britanie exista reglementari clare asupra numarului de monede acceptate in functie de valoarea platii. Spre exemplu, cu monede de 50 pence nu se pot face plati mai mari de 10 lire sterline.

Limitarea se aplica doar subdiviziunilor. Cei care detin monede de 1, 2 sau 5 lire sterline pot plati orice cumparatura doar cu monede.


Distribuie articolul
Alte articole

Atentie la capcanele cumparaturilor online!

Atentie la capcanele cumparaturilor online!

Cumparaturile online castiga tot mai mult teren datorita comoditatii pe care ne-o ofera. Insa, desi exista reglementari destul de clare cu privire la drepturile consumatorilor in astfel de tranzactii, comerciantii se conformeaza destul de greu. Ce trebuie sa stii cand cumperi de pe net, pentru a nu fi pacalit?

Citeste mai mult
Ce taxe avem de platit la inceput de an?

Ce taxe avem de platit la inceput de an?

Inceputul de an vine cu o serie de cheltuieli pentru populatie, in contul taxelor si impozitelor datorate statului. Prima transa din impozitele locale trebuie platita pana pe 31 martie, iar declaratia unica, nou introdusa in 2018, trebuie depusa pana pe 15 martie si tot pana atunci trebuie platite darile aferente anului anterior.

Citeste mai mult
Serviciu instant de plati de la Transfond

Serviciu instant de plati de la Transfond

Incepand cu 10 decembrie 2018, Transfond va pune la dispozitia prestatorilor de servicii de plati produsul Plati Instant, o infrastructura interbancara pentru plati de retail in timp real de pana la 50.000 lei. Utilizatorii finali - consumatori, autoritati, business-uri, vor putea utiliza serviciul atat pentru plati, cat si pentru incasari.

Citeste mai mult
Cum ne optimizam bugetul personal?

Cum ne optimizam bugetul personal?

Supraindatorarea, cheltuielile inutile, amanarea platilor obligatorii, neatentia la consum sau ignorarea posibilitatilor de a face economii isi lasa amprenta asupra bugetului familiei. Ce putem face pentru a evita aceste greseli si pentru a imbunatati situatia financiara a familiei?

Citeste mai mult