Programul Bani pe Net te invata cum sa faci cumparaturi online

Programul national de educatie financiara privind comertul electronic Banii pe Net a depasit in primele zece luni din 2015 pragul de 100.000 de cursanti. Acestia au finalizat trainingul atat prin intermediul platformei online de informare, cat si in scolile, liceele si bibliotecile din intreaga tara.

Potrivit unui comunicat Visa Europe, trei sferturi dintre cele aproximativ 15.000 de persoane care au finalizat in acest an trainingurile online www.baniipenet.ro au varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani, iar aproape o treime dintre acesti cursanti sunt din Bucuresti.

Programul  este derulat in perioada 2014 - 2017 de Visa Europe, impreuna cu bancile membre din Romania si organizatia non-profit Junior Achievement Romania.

Conso.ro se afla printre sustinatorii programului, alaturi de companii din domeniul online si din industria platilor, cum sunt PayU, Google, evoMAG si eMAG.

Programul isi propune sa ofere cursantilor un ghid complet de informatii utile despre platile online, instrumentele de comparare a ofertelor si alegere a magazinului potrivit, siguranta cumparaturilor pe internet si drepturile consumatorilor online.

Recomandari pentru cumparaturi sigure

Printre recomandarile programului pentru alegerea magazinului online se numara:
1. informeaza-te si achizitioneaza de la furnizorii cunoscuti de tine si/sau cu o anumita reputatie;
2. cumpara doar de pe site-uri care folosesc cel putin pentru pagina de plata o conexiune securizata de tip “https://” care are un simbol cu lacat verde afisat inaintea adresei paginii accesate;
3.foloseste cosul de cumparaturi si/sau opziunea “wishlist” pentru a monitoriza evolutia pretului produselor pe care intentionezi sa le cumperi, dar si daca acestea iti sunt cu adevarat necesare; 
4. acorda atentie si conditiilor de transport oferite, intrucat unii comercianti ofera aceste servicii gratuit, iar costurile totale ar putea fi mai reduse (in cazul magazinelor din strainatate, este posibil ca tarifele de curierat sa nu justifice la final sa cumperi un produs cu un pret afisat mai mic decat cel al comerciantilor locali;
5. nu cumpara de pe site-uri care nu afiseaza date de identificare complete, precum si conditiile generale de vanzare, cele de prelucrare a datelor cu caracter personal, procedurile si costurile de achizitionare, livrare si de returnare.

Drepturile clientului la cumparaturile online

Clientul trebuie sa mai stie ca are dreptul de a renunta la achizitie in termen de 14 zile de la primirea pachetului, prin simpla notificare a furnizorului ,  fara a fi conditionat de pastrarea ambalajului, singurele costuri suportate fiind cele de rambursare a produselor.
In plus, are dreptul de a primi produsele in cel mult 30 de a de zile de la incheierea contractului,  si dreptul la informatii clare privind caracteristicile produsului sau serviciului.
De asemenea, consumatorii care platesc cu cardul au dreptul de a adresa bancii refuzul la plata daca nu primesc bunurile/serviciile comandate sau la parametrii specificati, dar si dreptul de a primi sumele platite in avans in termen de cel mult 7 zile, daca produsul comandat nu se afla pe stoc si alegi sa anulezi comanda.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

GHIDURI


Conturi curente

Fiecare cont curent are un numar unic de identificare, format din 24 de caractere. Acesta este denumit cod IBAN, el fiind recunoscut la nivel international. Totul despre codul IBAN, cont curent, plati, comisioane, extras de cont si alte intrebari in Ghidul Conturi curente.

Inapoi sus