top banner

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

27 Aprilie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Foto Unsplash.com

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking. 
In majoritatea cazurilor, bancile favorizeaza clientii care au pachete de produse si servicii, in dauna celor care lucreaza mai rar cu banca si pe cei care fac operatiunile prin aplicatiile bancare, in dauna celor care se deplaseaza la ghiseu.
Daca in cazul platilor intrabancare (intre conturi deschise la aceeasi banca) exista practica netaxarii acestora la cele mai multe banci, clientii scapa foarte rar fara sa scoata bani din buzunar in cazul in care isi transfera fondurile intre banci diferite. 
Printre exceptii se numara ING Bank, care nu percepe comisioane pentru platile online prin conturile unde exista incasari recurente de minim 700 lei sau UniCredit Bank, care a oferit periodic promotii de Black Friday cu zero costuri pe viata pentru anumite pachete de cont curent. 
Similar, la Raiffeisen Bank cine are pachetul de cont curent Zero Simplu  poate face tranzactii interbancare fara comisioane online si prin Smart Mobile si tranzactii instant prin Smart Mobile fara costuri, in limita a 49.999 lei/tranzactie (la valori mai mari se poate sparge operatiunea in mai multe tranzactii pentru a nu plati comision). 
Conditia pentru a obtine respectivul pachet fara costuri este ca titularul sa faca cel putin o tranzactie pe luna, in caz contrar urmand sa se se plateasca 10 lei lunar ca abonament.
Cat costa platile intre banci diferite?
La Banca Transilvania, platile interbancare prin online/mobile banking costa intre 2,5 si 10 lei/tranzactie. Se percep 2,5 lei pentru sume transferate mai mici de 1.000 lei, 5 lei daca suma este cuprinsa intre 1.000 si 50.000 lei si 10 lei peste acel prag. Pentru platile la ghiseu exista 2 transe valorice-sub 50.000 lei (comision de 9 lei/tranzactie) si peste 50.000 lei unde se taxeaza cu 20 lei/tranzactie. 
La CEC Bank, platile interbancare sub 500 lei sunt taxate cu 7 lei/tranzactie iar cele peste 500 lei cu 12 lei. CEC-ul percepe un comision de 30 de lei in cazul platilor in regim de urgenta, dar numai 10 lei/tranzactie pentru platile instant (in reteaua de banci care practica platile Instant). Daca operatiunile se fac prin internet/mobile banking, reducerea este de 60% fata de tarifele de ghiseu. 
BCR, transferuri si prin phone banking
La BCR, transferurile interbancare standard costa 3 lei prin internet/mobile banking si 20 lei/operatiune prin phone banking si operatiunile la ghiseu.
In sistemul Instant (plati sub 50.000 lei) comisionul aplicat este mult mai mic, de numai 3,94 lei/operatiune. 
Si la BRD este mai ieftin sa faci plati interbancare online, costul pentru tranzactiile standard fiind de 3,5 lei/operatiune (aceeasi taxare se practica in cazul platilor Instant). 
Folosind ordinele de plata completate la ghiseu, costul urca la 18 lei/operatiune. 
Alpha Bank si UniCredit isi jupoaie clientii la platile la ghiseu
La Alpha Bank, comisionul perceput pentru plati in valoare mai mica de 50.000 lei este de 4 lei/operatiune online si 14 lei/operatiune prin ghiseul bancar. In cazul sumelor de peste 50.000 lei inclusiv sau a platilor urgente, banca trece la taxarea procentuala. 
Astfel, in varianta online se percepe 0,05%, minim 10 lei, maxim 2.000 lei iar pentru platile la ghiseu costul urca la 0,1%/operatiune, minim 10 lei, maxim 2.000 lei. 
Cu alte cuvinte, la 200.000 lei transferati la ghiseu s-ar pierde dintr-un foc 200 de lei, ceea ce reprezinta un cost exagerat avand in vedere specificul operatiei in sine, dar si prin comparatie cu tarifele practicate de aceeasi banca pentru platile de pana in 50.000 lei. 
La ING Bank, in cadrul pachetului ING Card Complet, fara venituri recurente, transferurile interbancare se comisioneaza cu 5 lei/operatiune sau 0 lei daca titularul are intre 18 si 24 ani. 
La Intesa Sanpaolo Bank, platile interbancare poarta un comision de 14 lei daca valoarea transferului este sub 50.000 lei si de 21 lei peste acest prag. 
La UniCredit Bank, transferurile interbancare prin online/mobile banking sunt gratuite pentru posesorii pachetelor de cont curent Genius Young, GeniusCont Classic si GeniusCont Pensionar. 
Pentru platile prin ghiseu standard, indiferent de valoare, costurile urca insa spectaculos, fiind vorba de retineri procentuale ca si in cazul Alpha Bank pentru transferurile de valoare mare, de 0,3% din suma transferata (minim 20 lei, maxim 2.000 lei). 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iun 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul