top banner

Platile instant se pot face si in euro

16 Octombrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Platile instant se pot face si in euro

Foto Unsplash.com

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.
Banca din Romania se numara astfel printre cele peste 500 de banci cu 13.000 de unitati din Uniunea Europeana (zona SEPA) care au aderat la sistemul de decontare TIPS (Target Instant Payment Settlement).
Este practic a doua etapa din programul derulat de Banca Transilvania pentru a creste viteza tranzactiilor in euro, anul trecut in septembrie fiind anuntata tot in premiera lansarea incasarilor instant in euro, un serviciu gratuit prin care persoanele fizice si juridice puteau primi pe loc bani de la una dintre bancile europene parte din sistemul de decontare TIPS (Target Instant Payment Settlement), primirea banilor putand fi urmarita prin aplicatiile Neo si BT24. 
In cazul platilor instant in euro, accesul la bani se face tot in 10 secunde precum la transferurile instant in lei iar firmele pot beneficia de aceste plati prin aplicatiile BT24 si NeoBT in vreme ce persoanele fizice doar prin NeoBT.
Comisioanele la platile instant in euro sunt cele standard pentru platile in euro, in zona SEPA, semnificativ mai reduse decat in cazul unor transferuri interbancare uzuale in moneda europeana (asta deoarece platile facute prin intermediul SEPA sunt decontate printr-un sistem special, fara sa mai treaca prin alte banci de corespondenta si sa fie comisionate de acestea).  
La plata (depunere) se poate percepe o taxa, care trebuie sa fie la fel ca cea pentru platile interne.  
“Ne bucuram sa facem parte din aceasta comunitate de banci care, aderand la sistemul de decontare TIPS, transforma bankingul si platile in Europa. Cu cat ne alaturam mai multe banci, cu atat mai accesibile vor fi aceste plati in Romania si in Europa, pentru a fi si mai competitivi cu ajutorul digitalizarii. Platile instant elibereaza practic bani din fluxul procesarii, asa-numitele sume de tranzit, bani care pot fi folositi mai repede pentru consum sau investitii”, spune Leontin Toderici, Director General Adjunct Operatiuni, Banca Transilvania.  
Cum decurg platile instant in euro pentru firme si populatie
Pentru persoanele fizice, pot fi transferati pana la 1.000 euro/tranzactie, bani care  sunt primiti de beneficiarul platii in maxim 10 secunde.
Pentru companii, platile si incasarile instant in euro sunt incluse in pachetele de cont curent Nelimitat-Nelimitat&10, Nelimitat&25, Nelimitat All Inclusive si in contul Primul An Gratuit. Suma maxima de plata este de 10.000 de euro/tranzactie.
Platile instant in lei au o vechime de peste 4 ani
Lansat in aprilie 2019, serviciul platilor instant in lei, prin intermediul carora persoanele fizice si companiile care aveau conturi curente deschise la bancile participante puteau primi bani in 10 secunde de la emiterea ordinului de transfer, avea la start doi participanti-CEC Bank si Banca Transilvania. 
Serviciul a fost dezvoltat de Transfond, operatorul Casei de Compensare Automate a platilor interbancare, in colaborare cu bancile comerciale, Asociatia Romana a Bancilor (Administratorul Schemelor Nationale de Plati) si BNR (Supraveghetorul Schemelor de Plati). 
Platile instant in lei sunt procesate interbancar de catre Transfond, cu decontarea finalizata de catre BNR.
In prezent, din clubul bancilor participante la sistemul platilor instante in lei fac parte 10 institutii (alaturi de CEC Bank si Banca Transilvania au venit ING Bank, Intesa Sanpaolo Bank, BRD, Raiffeisen Bank, Patria Bank, Vista Bank, BCR si Libra Bank).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iun 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul