Platile in lei se pot face de acum si in format european

TransFonD a adoptat standardele europene SEPA pentru procesarea operatiunilor interbancare in lei. Urmeaza implementarea unui sistem similar pentru platile nationale in euro.


Noul sistem permite procesarea ordinelor de plata in moneda nationala in format SEPA, pentru bancile care au aderat la aceasta schema de plati. Totodata a fost dezvoltata o solutie care permite bancilor care nu au implementat standardele SEPA sa poata schimba mesaje de plata atat intre ele cat si cu bancile SEPA.

Acesta este un prim pas pentru adaptarea infrastructurii de plati interbancare la cerintele specifice monedei unice europene.

Pentru anul viitor este avuta in vedere lansarea unei componente de decontaere a platilor in euro pe teritoriul Romaniei si transfrontaliei, precum si o componenta de decontare a debituluid irect in lei, in format SEPA.

“Succesul in implementarea unui proiect de asemenea anvergura va avea efecte pozitive asupra ordonatorilor si beneficiarilor de plati din economie, care sunt in fapt principalii castigatori ai solutiei performante lansate in productie”, a precizat Sabin Carantina, directorul general al TransFonD.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

Inapoi sus