Plata taxelor si impozitelor, posibila si prin internet banking

Plata taxelor si impozitelor online, prin intermediul ghiseul.ro, se poate realiza, de acum, si prin internet banking. Deocamdata, sistemul pilot a fost implementat de o singura banca, insa urmeaza sa fie extins si la celelalte. Pana acum, plata darilor la stat pe aceasta platforma se putea realiza doar cu cardul.

Agentia de Plati Electronice anunta ca va incheia parteneriate cu toate bancile din Romania, astfel incat toti utilizatorii de internet banking din tara sa poata plati taxe si impozite locale in acest mod. Potrivit datelor oficiale, in total, in Romania, peste patru milioane de utilizatori folosesc internet banking-ul.

"Sunt incepute proiecte individuale cu toate bancile, probabil va dura cateva saptamani sau luni, dar ne dorim sa facem cat mai repede aceasta integrare, astfel incat romanii, indiferent de ce banca folosesc, sa poata utiliza aceasta aplicatie", a declarat George Anghel, directorul executiv al Asociatiei de Plati Electronice din Romania.

Costuri zero pentru utilizatori

Plata se va realiza, asadar, prin ordin de plata, cu zero comision atat pentru cetateni, cat si pentru institutii. In plus, toate dovezile de plata vor fi stocate in sistemul platformei ghiseul.ro, astfel incat oamenii pot schimba oricand banca fara a pierde aceste informatii.

Autoritatile au finalizat deja un proiect-pilot in acest sens cu Piraeus Bank, astfel incat clientii bancii vor putea plati taxele prin internet banking din data de 10 septembrie.

"Plata taxelor si impozitelor este simplificata chiar si pentru cei care nu au cont pe ghiseul.ro. Printr-un simplu click, pot deschide un cont pe ghiseul.ro fara a fi necesara iesirea din aplicatia de internet banking. Nu exista comisioane, venim cu comision zero pentru plata taxelor si impozitelor. Platile sunt 100% sigure. Cu trei click-uri, plata a fost realizata", a precizat Madalina Teodorescu, vicepresedinte Piraeus Bank.

Cate localitati sunt inrolate in platforma?

La randul sau, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Petru Bogdan Cojocaru, a aratat ca, in momentul de fata, pe platforma ghiseul.ro sunt inrolate 351 de institutii, din care 185 sunt orase si municipii, 159 sunt comune, iar diferenta reprezinta alte tipuri de institutii inrolate, precum prefecturi sau consilii judetene.

"Sunt 7 milioane de persoane care pot beneficia, dar sunt doar 351.000 de conturi active. Diferenta este mare si vrem sa atragem cat mai multi utilizatori, sa ii asiguram ca aceasta platforma este una sigura si ca platile sunt 100% in siguranta", a spus ministrul.

Ghiseul.ro, platforma guvernamentala pentru plata taxelor si impozitelor locale, are in prezent circa 350.000 de utilizatori activi, insa numarul celor care au credential este semnificativ mai mare, depasind 500.000.

In acelasi timp, in Romania sunt 12 platforme de internet banking, al caror numar de utilizatori este semnificativ mai mare, a mai spus George Anghel.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

GHIDURI


Conturi curente

Fiecare cont curent are un numar unic de identificare, format din 24 de caractere. Acesta este denumit cod IBAN, el fiind recunoscut la nivel international. Totul despre codul IBAN, cont curent, plati, comisioane, extras de cont si alte intrebari in Ghidul Conturi curente.

Inapoi sus