Plata impozitelor cu cardul – sabotata de comisioane

Marea majoritate a romanilor considera plata cu cardul a impozitelor ca fiind atractiva, conform unui sondaj GfK si Visa. Procentul scade insa dramatic daca plata cu cardul implica si un comision.


Aproximativ doua treimi din cei chestionati in cadrul sondajului au declarat ca plata impozitelor cu cardul, online sau la ghiseu, este atractiva. Procentul a scazut insa de la 61% la 26% in momentul mentionarii unui comision ce ar putea fi perceput pentru tranzactie.

“Sondajul arata ca romanii s-au obisnuit sa nu plateasca comision la tranzactiile cu cardul si nu vor accepta usor o schimbare in acest sens. Probabilitatea platii taxelor cu cardul la POS sau online este semnificativ afectata de existenta unui comision”, a precizat Catalin Cretu, director general pe Romania al Visa Europe.

Hotararea de guvern privind infiintarea Sistemului National Electronic de Plata (SNEP), permite primariilor sa incaseze un comision de 2%, maxim 30 lei, pe tranzactie, desi legislatia anterioara (OUG 113/2009) interzice perceperea unui comision suplimentar pentru utilizarea cardului la realizarea platilor.

Cu toate acestea, valoarea totala a taxelor si impozitelor platite cu cardul a urcat cu aproape 100% in 2011 fata de anul anterior, pana la 73,2 milioane lei, conform raportarilor Visa.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

Inapoi sus