Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

(P) Cum sa platesti cu cardul in siguranta


Sunt aproape 15 milioane de carduri in Romania, dar 1 din 4 este inactiv. Desi mai mult de o treime dintre romani cumpara online, doar unul din 10 plateste online. Cei mai multi prefera sa retraga banii de pe card in ziua salariului si sa plateasca folosind numerar. Si totusi, online este mai sigur.


Romania, in topul statelor cu cele mai putine fraude cu cardul
38% dintre romani cumpara online cu o frecventa medie de 7 ori pe an, conform unui studiu GfK. Cu toate acestea, 91% dintre cumparatori prefera sa plateasca cu numerar, la livrare. Lipsa de informatii contribuie la cresterea neincrederii in comertul online si in platile pe net desi acestea se pot dovedi a fi mult mai avantajoase si sigure decat cele clasice, daca ne gandim la cele 14 zile in care produsele comandate online pot fi returnate, la securitatea oferita de platile online cu cardul sau la comisionul 0 in cazul platilor cu cardul, atat online cat si offline.

Al patrulea raport asupra fraudelor cu cardul, publicat de Banca Centrala Europeana indica Romania drept una dintre tarile din Europa cu cea mai scazuta incidenta a evenimentelor de acest fel, tara noastra fiind totodata si unul dintre cele 5 state europene care au inregistrat din 2008 o diminuare a fraudelor cu cardul cand acesta nu este prezent, cum se intampla online. Astfel, cardul bancar este ca un seif in buzunar, asa cum arata programul Baniipenet.

Reguli simple pentru a fi in siguranta
Bancile si organismele de plata depun toate eforturile pentru a securiza platile cu cardul. Totusi, atunci cand vrei sa cumperi online este bine sa ai in vedere si sa respecti cateva reguli simple:
    1. Cumpara doar de pe site-uri care folosesc cel putin pentru pagina de plata o conexiune securizata de tip “https://” care are un simbol cu lacat verde afisat inaintea adresei paginii accesate; Este important sa folosesti un browser actualizat, iar acesta sa nu afiseze erori de securitate;
    2. Nu oferi niciodata prin telefon sau email informatii personale sau legate de card si PIN;
    3. Foloseste o retea de internet securizata cand accesezi site-uri sau aplicatii care solicita tastarea parolelor sau a altor date cu caracter sensibil. Aceste informatii ar putea fi interceptate in cazul utilizarii unei retele WiFi publica.
Daca nu aveti un card bancar sau aveti retineri in utilizarea acestuia, trainingul BaniIQ contine informatiile de care aveti nevoie.

Inrolarea in 3D Secure dureaza doar cateva minute

Cardurile inrolate in sistemul 3D Secure beneficiaza de securitate sporita la tranzactiile online, securizand cele 3Domenii implicate in tranzactie: Domeniul acceptatorului (comerciantul si banca sa), Domeniul emitentului (banca emitenta a cardului utilizat) si Domeniul de interoperabilitate. Chiar daca nu intentionati sa platiti online in viitorul apropiat, este bine sa va inrolati cardul in 3D Secure. Este necesar doar sa accesati site-ul bancii sau http://www.romcard.ro/inrolare-3dsecure/.

Unele banci indruma in mod automat clientii catre paginile de inrolare in 3D Secure folosind ADS (Activation During Shopping) si permit de cel mult 3 ori utilizarea unui card neinrolat pe un site 3D Secure. Acestea sunt usor de recunoscut dupa logo-urile Verified by Visa si MasterCard SecureCode afisate pe paginile de plata.

In plus, cardurile inrolate in sistemul 3D Secure ofera avantaje si in cazul contestarii unor tranzactii, mai ales in cazul in care pagina de plata nu este 3D Secure. Mai mult, unele banci chiar restrictioneaza platile catre pagini non-3D Secure.

Platile online, mai sigure decat cele cash, cu numerar
In timpul celor cateva secunde, cat dureaza efectiv o plata cu cardul sunt realizate o serie de verificari: validitatea informatiilor referitoare la card, restrictiile de utilizare ale acestuia, disponibilul din cont etc. La finalul procesului de autorizare, suma de plata este blocata in cont, urmand a fi transferata catre comerciant la o data ulterioara. Aceasta inseamna ca bancile transfera contravaloarea bunurilor/serviciilor platite la o data ulterioara celei a achizitiei. Aceasta perioada de decontare ofera timp tuturor partilor implicate in tranzactie pentru a transmite eventuale contestatii.
In plus, unele carduri ofera si beneficii suplimentare, cum ar fi asigurarea bunurilor achitate cu cardul, chiar si in cazul furtului. Pentru a afla mai multe despre acestea si despre siguranta platilor online, accesati pagina Baniipenet.ro, un program de educatie financiara dezvoltat de Visa si bancile membre.


Distribuie articolul
Alte articole

Serviciu instant de plati de la Transfond

Serviciu instant de plati de la Transfond

Incepand cu 10 decembrie 2018, Transfond va pune la dispozitia prestatorilor de servicii de plati produsul Plati Instant, o infrastructura interbancara pentru plati de retail in timp real de pana la 50.000 lei. Utilizatorii finali - consumatori, autoritati, business-uri, vor putea utiliza serviciul atat pentru plati, cat si pentru incasari.

Citeste mai mult
Cum ne optimizam bugetul personal?

Cum ne optimizam bugetul personal?

Supraindatorarea, cheltuielile inutile, amanarea platilor obligatorii, neatentia la consum sau ignorarea posibilitatilor de a face economii isi lasa amprenta asupra bugetului familiei. Ce putem face pentru a evita aceste greseli si pentru a imbunatati situatia financiara a familiei?

Citeste mai mult
Promotii de Black Friday? Cum obtin o reducere reala?

Promotii de Black Friday? Cum obtin o reducere reala?

Febra Black Friday creste de la an la an si cuprinde tot mai multi comercianti. Poate tocmai de aceea, unii fura startul, altii cosmetizeaza preturile sau apeleaza la alte artificii pentru a castiga clientul pregatit pentru marile reduceri. Doar ca, de cele mai multe ori, aceste „ajustari” depasesc limita legalitatii.

Citeste mai mult
Cum poti plati la magazin cu ajutorul unui QR code?

Cum poti plati la magazin cu ajutorul unui QR code?

Implementarea platii cu cardul avanseaza cu dificultate in mediul rural, acolo unde vanzarile comerciantilor sunt reduse, astfel ca achizitionarea terminalelor de plata este nejustificat de scumpa. O solutie pentru inlocuirea aparaturii necesare platii cu cardul ar fi plata prin QR code. Cum functioneaza?

Citeste mai mult