(P) Cum sa platesti cu cardul in siguranta

Sunt aproape 15 milioane de carduri in Romania, dar 1 din 4 este inactiv. Desi mai mult de o treime dintre romani cumpara online, doar unul din 10 plateste online. Cei mai multi prefera sa retraga banii de pe card in ziua salariului si sa plateasca folosind numerar. Si totusi, online este mai sigur.

Romania, in topul statelor cu cele mai putine fraude cu cardul
38% dintre romani cumpara online cu o frecventa medie de 7 ori pe an, conform unui studiu GfK. Cu toate acestea, 91% dintre cumparatori prefera sa plateasca cu numerar, la livrare. Lipsa de informatii contribuie la cresterea neincrederii in comertul online si in platile pe net desi acestea se pot dovedi a fi mult mai avantajoase si sigure decat cele clasice, daca ne gandim la cele 14 zile in care produsele comandate online pot fi returnate, la securitatea oferita de platile online cu cardul sau la comisionul 0 in cazul platilor cu cardul, atat online cat si offline.

Al patrulea raport asupra fraudelor cu cardul, publicat de Banca Centrala Europeana indica Romania drept una dintre tarile din Europa cu cea mai scazuta incidenta a evenimentelor de acest fel, tara noastra fiind totodata si unul dintre cele 5 state europene care au inregistrat din 2008 o diminuare a fraudelor cu cardul cand acesta nu este prezent, cum se intampla online. Astfel, cardul bancar este ca un seif in buzunar, asa cum arata programul Baniipenet.

Reguli simple pentru a fi in siguranta
Bancile si organismele de plata depun toate eforturile pentru a securiza platile cu cardul. Totusi, atunci cand vrei sa cumperi online este bine sa ai in vedere si sa respecti cateva reguli simple:
    1. Cumpara doar de pe site-uri care folosesc cel putin pentru pagina de plata o conexiune securizata de tip “https://” care are un simbol cu lacat verde afisat inaintea adresei paginii accesate; Este important sa folosesti un browser actualizat, iar acesta sa nu afiseze erori de securitate;
    2. Nu oferi niciodata prin telefon sau email informatii personale sau legate de card si PIN;
    3. Foloseste o retea de internet securizata cand accesezi site-uri sau aplicatii care solicita tastarea parolelor sau a altor date cu caracter sensibil. Aceste informatii ar putea fi interceptate in cazul utilizarii unei retele WiFi publica.
Daca nu aveti un card bancar sau aveti retineri in utilizarea acestuia, trainingul BaniIQ contine informatiile de care aveti nevoie.

Inrolarea in 3D Secure dureaza doar cateva minute

Cardurile inrolate in sistemul 3D Secure beneficiaza de securitate sporita la tranzactiile online, securizand cele 3Domenii implicate in tranzactie: Domeniul acceptatorului (comerciantul si banca sa), Domeniul emitentului (banca emitenta a cardului utilizat) si Domeniul de interoperabilitate. Chiar daca nu intentionati sa platiti online in viitorul apropiat, este bine sa va inrolati cardul in 3D Secure. Este necesar doar sa accesati site-ul bancii sau http://www.romcard.ro/inrolare-3dsecure/.

Unele banci indruma in mod automat clientii catre paginile de inrolare in 3D Secure folosind ADS (Activation During Shopping) si permit de cel mult 3 ori utilizarea unui card neinrolat pe un site 3D Secure. Acestea sunt usor de recunoscut dupa logo-urile Verified by Visa si MasterCard SecureCode afisate pe paginile de plata.

In plus, cardurile inrolate in sistemul 3D Secure ofera avantaje si in cazul contestarii unor tranzactii, mai ales in cazul in care pagina de plata nu este 3D Secure. Mai mult, unele banci chiar restrictioneaza platile catre pagini non-3D Secure.

Platile online, mai sigure decat cele cash, cu numerar
In timpul celor cateva secunde, cat dureaza efectiv o plata cu cardul sunt realizate o serie de verificari: validitatea informatiilor referitoare la card, restrictiile de utilizare ale acestuia, disponibilul din cont etc. La finalul procesului de autorizare, suma de plata este blocata in cont, urmand a fi transferata catre comerciant la o data ulterioara. Aceasta inseamna ca bancile transfera contravaloarea bunurilor/serviciilor platite la o data ulterioara celei a achizitiei. Aceasta perioada de decontare ofera timp tuturor partilor implicate in tranzactie pentru a transmite eventuale contestatii.
In plus, unele carduri ofera si beneficii suplimentare, cum ar fi asigurarea bunurilor achitate cu cardul, chiar si in cazul furtului. Pentru a afla mai multe despre acestea si despre siguranta platilor online, accesati pagina Baniipenet.ro, un program de educatie financiara dezvoltat de Visa si bancile membre.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

GHIDURI


Conturi curente

Fiecare cont curent are un numar unic de identificare, format din 24 de caractere. Acesta este denumit cod IBAN, el fiind recunoscut la nivel international. Totul despre codul IBAN, cont curent, plati, comisioane, extras de cont si alte intrebari in Ghidul Conturi curente.

Inapoi sus