Ghid pentru completarea declaratiei de TVA

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat un ghid informativ pentru firme care sa le ajute sa completeze formularul de TVA 394. Ghidul cuprinde instructiuni de completare pentru fiecare sectiune din declaratie, precum si precizari si exemple.

Declaratia 394 a fost unul dintre cele mai reclamate acte administrative reclamate pe site-ul guvernului maisimplu.gov.ro, alaturi de formularul de inregistrare in scopuri de TVA 088.

Reprezentantii companiilor au sustinut ca acest formular creste povara administrativa atat din cauza volumului mare de informatii care trebuie inscrise, precum si a complexitatii acestora, data de nivelul de detaliere.

„Ca urmare a diverselor aspecte semnalate, Directia Generala de informatii Fiscale din ANAF a elaborat “Ghidul de completare a declaratiei informative privind livrarile de bunuri/prestarile de servicii si achizitiile efectuate pe teritoriul national - formular 394”. Scopul acestui document este de a clarifica si de a facilita activitatea de completare a declaratiei 394, ca urmare a intrarii in vigoare a Ordinului Presedintelui ANAF nr. 3769/2015", precizeaza institutia.

Cine trebuie sa depuna declaratia?

Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata taxei este furnizorul/prestatorul.

De asemenea, vor depune aceasta declaratie si persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care realizeaza achizitii de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania, inclusiv achizitiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

GHIDURI


Conturi curente

Fiecare cont curent are un numar unic de identificare, format din 24 de caractere. Acesta este denumit cod IBAN, el fiind recunoscut la nivel international. Totul despre codul IBAN, cont curent, plati, comisioane, extras de cont si alte intrebari in Ghidul Conturi curente.

Inapoi sus