Cum trebuie ales un cont curent?

Inainte de a alege banca la care sa isi deschida un cont, clientii trebuie sa fie atenti la cateva aspecte cheie. Cele mai importante sunt comisioanele pentru operatiuni curente si nu dobanda oferita.


Virarea salariilor, atasarea unui card de debit si servicii precum debit direct au facut ca romanii sa considere contul curent ca principal cont pentru pastrarea lunara a banilor.

In consecinta, contul curent este principalul vector prin care bancile incearca sa atraga clientii. Deschiderea unui cont curent inseamna primul pas in relatia cu o anumita banca, relatie ce poate continua cu un depozit, un card sau un credit.

De aceea, bancile sunt dispuse sa ofere beneficii suplimentare unui produs destinat in principal pentru plati si incasari.

Dar, chiar daca pare atragatoare, o dobanda mare este mult mai putin importanta comparativ cu restul caracteristicilor unui cont curent.

Chiar daca banca ofera dobanda comparabila cu cea a unui cont de economii, beneficiul obtinut poate fi anulat in totalitate de comisioanele mari percepute pentru diverse operatiuni.

Pentru cei care primesc des bani, salariu, burse, donatii, etc, comisionul perceput de banca la incasare ar trebui sa fie crucial. Spre exemplu, exista banci la care incasarea este taxata cu sume de 4-5 lei sua chiar mai mult.

Astfel, de fiecare data cand un client primeste bani in cont, fie care este vorba de salariu, de decontarea anumitor cheltuieli sau de primirea unei sume de la un prieten, banca isi va opri comisionul aferent.

Cei comozi, care vor sa faca des plati de facturi sau transferuri diverse, prin ordin de plata ar trebui de asemenea sa fie atenti cat ii costa un astfel de serviciu sau cat platesc pentru optiunea de internet banking.

Oferta de conturi curente a bancilor poate fi comparata in sectiunea Plati.Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

Inapoi sus