top banner

Cum poti obtine o dobanda speciala pentru banii din contul curent?

08 Februarie 2013 | Autor: Alexandra Popa

Cum poti obtine o dobanda speciala pentru banii din contul curent?
Sumele detinute in contul curent de clienti sunt remunerate in conditii foarte slabe sau aproape deloc. Sunt insa oferte care permit clientilor sa obtina castiguri mai mari, insa acestea sunt oferite in cadrul unor pachete de cont curent. Afla cand sunt aceste conturi rentabile.
Contul curent este utilizat in special pentru realizarea de operatiuni, plati si incasari, in timp ce pentru economii, clientii trebuie sa isi deschida conturi speciale sau depozite.
Dobanda zero pentru sumele din contul curent
Accesul rapid si in orice moment la sumele de bani, prin ATM sau card bancar, este principalul beneficiul al contului curent. Accesibilitatea inseamna insa ca dobanda oferita clientilor este, de cele mai multe ori, cuprinsa intre 0% si 0,15%.
Cu toate acestea, chiar daca clientul are teoretic acces la bani in orice moment, banca are foarte multe de castigat. In baza istoricului de incasari si plati al clientilor, banca poate estima ce sume raman permanent disponibile in conturi, astfel ca poate plasa acesti bani din diverse operatiuni interbancare, pentru a obtine venituri.
Spre exemplu, pentru un depozit overnight, rata dobanzii interbancara este in momentul de fata 6%. Presupunand ca o banca are 500.000 de clienti care fiecare pastreaza 50 lei zilnic in cont, doar daca face depozite overnight, intr-un an, banca castiga 1,5 milioane lei.
In contrapartida, dobanda totala platita celor 500.000 clienti pentru aceste sume ajunge intr-un an undeva la 37.000 lei.
Ce banci mai ofera dobanda majorata la contul curent?
O serie de pachete de cont curent permit insa clientilor sa obtina dobanzi mai mari pentru sumele disponibile in conturile curente. Acest oferte incep insa treptat sa dispara.
Recent, ING Bank  - institutia care a lansat aceast produs pe piata autohtona  - a anuntat ca va elimina aceasta facilitate, urmand a elimina cu totul dobanda. La lansarea produsului, banca oferea o rata a dobanzii de 7% la lei, nivelul coborand in timp pana la 2%. Din aprilie rata dobanzii va fi 0%.
Produsul este disponibil doar pentru clientii vechi, fiind retras din oferta curenta de mai multe luni.
Dobanzile speciale la contul curent mai ofera doar cateva banci, insa numai pentru pachetele de cont curent premium.
La BRD, clientii primesc dobanzi cuprinse intre 3% si 3,5% pentru sumele detinute in conturile curente, dar doar daca acestea fac parte dintr-un pachet.
La BCR, dobanda de 4% se ofera clientilor care au un pachet de cont curent si care utilizeaza cardul lunar pentru cumparaturi de minimum 1.500 lei.
La Credit Agricole, contul curent simplu nu este remunerat, dar clientii care au un pachet beneficiaza de dobanzi cuprinse intre 4,8% si 5%, indiferent cat de mica este suma din cont.
Credit Europe Bank are o oferta similara insa doar pentru cei care decid sa isi incaseze salariul prin banca.
Alpha Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Banpost si Banca Romeneasca au oferte similare si incearca sa atraga clientii cu dobanzi mari oferite la disponibilitatile din cont.
In general, acordarea unor dobanzi mai inalte implica fie mutarea salariului, fie un comision de administrare destul de piperat. Iar daca sumele pastrate in cont nu sunt destul de ridicate, comisioanele pot depasi lejer dobanda primita intr-un an.  
Pentru un sold mediu de 500 lei si o rata a dobanzii de 4%, clientul primeste 20 lei pe an.
Rata dobanzii oferita de banci la contul curent se regaseste in pasul 2 din Comparatorul de conturi curente.
Rata dobanzii si comisioanele de administrare la cont curent sau pachet de cont curent
Banca Rata dobanzii Denumire Comision de administrare
BRD 3% (pentru sume mai mici de 10.000 lei); 0,01% (pentru sume de peste acest prag) Select 9 lei/luna
BRD 3,5% (pentru sume mai mici de 70.000 lei); 0,01% (pentru sume de peste acest prag) Premium 35 lei/luna
BCR 4%, daca se utilizeaza cardul pentru cumparaturi lunare de minim 1.500 lei ClasiCont,
Extra cont, TotalCont
4,5 lei/luna;
8,5 lei/luna;
12,5 lei/luna
Bancpost 0,75% (pentru sume mai mici de 1.000 lei); 4,5% (pentru sume intre 1.000,01 si 10.000 lei); 5% (pentru sume peste 10.000 lei) Preferat Plus 6 lei/luna
Banca Romaneasca 4% (pentru sume de peste 100 lei) Acces Usor 6 lei/luna
Credit Agricole 4,8% (pentru sume <= 4.999 lei); 4,9% (pentru sume intre 5.000 si 9.999 lei); 5% (pentru sume >= 10.000 lei) Premium 10 lei/luna
Alpha Bank 5% (pentru sume mai mici 2.000 lei); 3% (pentru sume de peste 2.000 lei) Acces superior 8 lei/luna
Intesa 1% (pentru sume de pana in 500 lei); 2% (pentru sume intre 500 si 3.000 lei); 1% (pentru sume peste 3.000 lei) Lider 8 lei/luna
Credit Europe 3,5% (pentru sume <= 499 lei); 4,5% (pentru sume intre 500 si 4.999 lei); 5,5% (pentru sume >= 5.000 lei) Cont salarii; Pachet Smart
3 lei/luna
Bank Leumi 4% (pentru sume de peste 1.000 lei) Cont salarii 2,5 euro/luna
sursa: bancile comerciale
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iun 2020 | Plati
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iun 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul