top banner

Cum ne optimizam bugetul personal?

21 Noiembrie 2018 | Autor: Conso

Cum ne optimizam bugetul personal?

Supraindatorarea, cheltuielile inutile, amanarea platilor obligatorii, neatentia la consum sau ignorarea posibilitatilor de a face economii isi lasa amprenta asupra bugetului familiei. Ce putem face pentru a evita aceste greseli si pentru a imbunatati situatia financiara a familiei?
Problemele financiare afecteaza populatia in mod diferit, chiar daca veniturile sunt similare. Cum se explica acest fapt? Prin felul in care este gestionat bugetul personal sau al familiei. In timp ce unii oameni isi planifica atent cheltuielile lunare, altii se comporta haotic si risipesc banii fara sa isi dea seama. Intocmirea unui buget personal reprezinta astfel cea mai buna metoda de a tine evidenta banilor, a veniturilor ?i a cheltuielilor, dar ?i a economiilor, arata trainingul BaniIQ.
Sa luam ca exemplu o familie cu doi adulti si doi copii, ambii adulti remunerati cu salariul mediu net pe economie (aproximativ 2.700 lei net/ luna). Asadar, familia incaseaza lunar 5.400 de lei. Care ar trebui sa fie prioritatile?
Cheltuielile obligatorii, primele pe lista!
In primul rand, ar trebui facuta o lista cu cheltuielile obligatorii: ratele la banca (pentru ca, in caz de neplata la timp pot aduce penalitati de intarziere), facturile la utilitati (din aceleasi motive, plus ca ne putem trezi debransati de la reteaua de utilitati, iar reconectarea vine cu un cost suplimentar) si intretinerea locuintei.
In cazul in care familia locuieste intr-un apartament cumparat cu credit, pentru un imprumut Prima Casa, rata lunara se ridica la aproximativ 1.400 de lei. La aceasta se mai adauga utilitatile si intretinerea casei, cheltuieli care difera in functie de sezon. Un studiu publicat recent de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii arata ca o familie din mediul urban, cu doi copii, are nevoie de aproximativ 1.800 de lei pe luna pentru locuinta (rata la credit plus intretinere).
Apoi trebuie luat in calcul costul cu transportul de acasa la serviciu si inapoi, cu copiii la scoala/ gardinita si la alte activitati extrascolare.
Alimentatia zilnica a familiei presupune, de asemenea, alocarea unui buget care se poate realiza pe baza obisnuintei (dupa o anumita perioada se poate stabili cu o aproximatie rezonabila de cati bani are nevoie familia pentru o alimentatie echilibrata). In studiul mentionat se subliniaza ca, pentru o alimentatie echilibrata o familie are nevoie, lunar, de minim 1.400 de lei.
Platile periodice pot fi planificate din timp!
De aici incolo intervin cheltuielile cu frecventa mai redusa sau ocazionale. De exemplu, cheltuielile cu scolarizarea copiilor pot fi lunare (daca e vorba de activitati extrascolare) sau cu frecventa mai redusa daca vorbim de manuale scolare, rechizite, sau alte cheltuieli de acest gen. Insa si acestea pot fi estimate si prevazute in buget.
La acestea se mai adauga asigurarile (de casa, masina, sanatate etc.) care au frecventa periodica.
Dar pentru ca nu totul poate fi prevazut, este indicat ca din bugetul lunar sa se aloce o suma destinata cheltuielilor neprevazute, cum ar fi cele de sanatate, sau pentru o reparatie urgenta. In cazul fericit in care acestea nu apar, sumele respective pot fi trecute la economii, capitol care, in teorie, ar trebuie sa “inghita” 10% din bugetul lunar al familiei.
Reducerile si promotiile pot aduce economii consistente
Dupa ce toate aceste cheltuieli sunt contabilizate, sunt scazute din bugetul lunar si din ce ramane se pot planifica alte cheltuieli cum ar fi cele pentru imbracaminte si incaltaminte, de recreere (activitati culturale, distractive, vacante etc.) sau amenajarea locuintei.
Acestea, insa, nu sunt necesare lunar, asa ca se pot planifica in luni diferite in functie de necesitati. Pentru vacanta, se poate face un fond separat, alimentat lunar. In plus, se poate cumpara pachetul turistic la “early booking”, caz in care majoritatea agentiilor de turism ofera reduceri substantiale. Este bine sa compari cat mai multe oferte, pentru a realiza alegeri informate. Trainingul Baniipenet.ro iti arata cum sa faci acest lucru rapid si usor.
Apoi, la fiecare categorie de cheltuieli analizam cum putem face economie. Spre exemplu, la utilitati putem acorda o atentie mai mare consumului, sau sa ne alegem furnizorul care ne ofera cele mai bune conditii. In cazul transportului, sa organizam traseul astfel incat sa fie cel mai scurt si cu consumul de carburant cel mai redus (daca este vorba de automobil personal sau de familie).  
Pentru celelalte cheltuieli, sunt de urmarit reducerile, promotiile, sau chiar plata in rate, cu conditia sa studiem cu foarte mare atentie conditiile (sa nu presupuna costuri suplimentare care sa scumpeasca, in final, produsul). In plus, se pot cumpara produse in extrasezon, cand sunt mai ieftine.
Iar cheltuielile pentru “rasfat” ar trebui lasate la final si facute doar in cazul in care ne-au ramas bani de la un salariu la altul, dupa ce intreaga nota de plata de mai sus a fost achitata!

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul