Cum ar arata Europa fara cash?

Comisia Europeana analizeaza posibilitatea restrictionarii platilor in numerar sau chiar interzicerea acestora in Uniunea Europeana. Institutia a publicat un studiu care contine atat avantajele cat si dezavantajele unei astfel de decizii, insa sustine ca scopul final, respectiv combaterea finantarii terorismului, scuza mijloacele utilizate.

Totodata, se intentioneaza si restrictionarea tranzactiilor care asigura anonimatul celor care participa la ele, cum ar fi cele in moneda virtuala Bitcoin. Institutia sustine ca, in acest caz, are in vedere incurajarea dezvoltarii unor tehnologii similare, care insa sa nu mai ascunda identitatile participantilor la tranzactii.

Pe de alta parte, CE recunoaste ca restrictionarea utilizarii cash-ului ar putea fi asimilata cu incalcarea dreptului fundamental al cetatenilor la intimitate si la viata privata.

Planul presupune costuri suplimentare pentru cetateni

La capitolul dezavantaje, Comisia mai noteaza si faptul ca, in cazul restrictionarii platilor cash, cetatenii UE ar putea fi obligati sa recurga la variante mai costisitoare de gestionare a banilor, avand in vedere ca nu au totdeauna acces la alternative la fel de ieftine si de simple precum numerarul.

Documentul reaminteste ca numerarul este cea mai accesibila modalitate de plata, fiind inca utilizat pe scara larga si privit de o buna parte a populatiei ca reprezentand o chestiune de libertate individuala.

Totusi, executivul european remarca faptul ca masurile similare adoptate, punctual, de anumite state europene nu au fost contestate cu succes. Acestea nu sunt, insa, omogene, si lasa infractorilor posibilitatea sa profite de nivelul mai redus al restrictiilor din unele jurisdictii, comparativ cu altele.

Cum ar putea arata legislatia in domeniu?

Studiul ar urma sa stea la baza unei reglementari, programata pentru anul viitor, care sa sustina combaterea finantarii terorismului si a spalarii de bani rezultati din activitati infractionale.

O varianta de lucru pentru viitoarea legislatie in domeniu este instituirea unei obligatii unitare europene de declarare a tranzactiilor in cash unei autoritati competente. Aceasta, insa, ar impune o povara administrativa si birocratica insemnata atat asupra cetatenilor si companiilor, cat si asupra institutiilor care ar trebui sa monitorizeze, proceseze si investigheze declaratiile, se mai arata in raportul CE.

In cazul in care se opteaza pentru restrictionare, nu eliminare totala, se analizeaza care ar fi pragul de la care s-ar institui restrictia, daca acesta ar urma sa fie unic la nivelul UE sau ar trebui sa tina cont de puterea de cumparare medie, de accesul la sisteme alternative de plati si de practicile curente de tranzactionare din fiecare stat membru.

Romania a luat, deja, de ceva vreme decizia de a limita platile in numerar, scopul fiind, insa, diferit de cel urmarit in UE, respectiv combaterea evaziunii fiscale.

Astfel, in tara noastra, operatiunile in numerar intre firme si persoane fizice sunt plafonate la 10.000 lei. In acelasi timp, platile si incasarile in numerar intre persoane juridice sunt limitate la un plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana.

Primele reactii la planul CE

Reactiile la acest plan nu au intarziat sa apara. Un economist finlandez este de parere ca restrictionarea platilor in cash ar limita puterea de decizie a deponentilor cu privire la propriile economii si ar da bancilor centrale dreptul sa impuna inclusiv dobanzi negative la depozite.

Mai mult, economistul citat sustine ca economisirile ar putea fi confiscate pentru salvarea bancilor sau a  economiei, in eventualitatea unei crize.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

GHIDURI


Conturi curente

Fiecare cont curent are un numar unic de identificare, format din 24 de caractere. Acesta este denumit cod IBAN, el fiind recunoscut la nivel international. Totul despre codul IBAN, cont curent, plati, comisioane, extras de cont si alte intrebari in Ghidul Conturi curente.

Inapoi sus